Maakindustrie heeft de toekomst

Maakindustrie heeft de toekomst

Maakindustrie heeft de toekomst
Foto Flickr / PvdA

Door Diederik Samsom op 6 maart 2014 Delen  

‘Nederlanders kunnen heel goed nieuwe dingen bedenken, uitvinden. We zijn ook heel sterk in verkopen. Die koopman zit diep in ons, die raken we nooit meer kwijt. Maar we moeten ook weer dingen gaan maken.’ Dat zeg ik in een interview met Het Financieele Dagblad van donderdag.

In de afgelopen decennia verdiende ons land in toenemende mate z’n geld met financiële dienstverlening: via banken, verzekeringen of consultancy. Dat leverde ons welvaart op, maar de afgelopen jaren hebben we ook gezien dat onze economie daarmee kwetsbaar werd voor schokken van buiten. Het wordt tijd om onze economie dus weerbaarder te maken. De Nederlandse maakindustrie – met z’n rijke traditie – biedt daarvoor grote kansen.

Ik heb die maakindustrie in de afgelopen periode mogen zien. Landes in Emmen, Damen Shipyards in Gorinchem of VDL in Eindhoven. Het zijn maar drie voorbeelden van bedrijven die laten zien dat de Nederlandse maakindustrie de toekomst heeft. Bedrijven waar nieuwe dingen bedacht, gemaakt en verkocht worden. En niet toevallig alle drie familiebedrijven. Waar niet de kortste klap, maar het lange termijn perspectief telt. Waar werknemers van mbo tot universiteit worden gekoesterd en een plek vinden. Achter de machine, aan de werkbank of op kantoor. En bedrijven die alleen uitbreiden als dat verstandig is, niet omdat de aandeelhouder dat eist. En meestal gefinancierd met eigen geld. Stuk voor stuk bedrijven zoals ik ze graag zie.

Er wordt vaak gezegd dat de politiek niet zou moeten kiezen als het om de richting van onze economie gaat. Ik ben het daar niet mee eens. Ik kies wel. Ik kies voor een duurzame en sterke economie, gedragen door een bloeiende maakindustrie waarin familiebedrijven kunnen floreren en waarin banen gecreëerd worden.

Nederland kan uitblinken in duurzame technologie op het gebied van water, energie en hernieuwbare grondstoffen. Dat is een noodzaak voor toekomstige generaties en ook nog eens goed voor onze economie en werkgelegenheid. Ik geloof in een toekomst waarin we samen de technologie maken die de welvaart en werkgelegenheid voor volgende generaties veilig stelt.

De Partij van de Arbeid zal in de komende tijd op allerlei gebieden – belasting, innovatie, onderwijs, energiebeleid – voorstellen doen om die toekomst stapje voor stapje dichterbij te brengen.