Maak van onze kust geen bouwput

Maak van onze kust geen bouwput

Foto PvdA

Door Yasemin Çegerek op 19 januari 2016 Delen  

De Nederlandse kuststrook is een van de mooiste stukjes natuur die we hebben in Nederland. Een nationaal visitekaartje. Minister Schultz wil het bouwen in de duinen en op de stranden makkelijker maken. Wij vrezen voor de gevolgen die dit heeft en willen de deur niet open zetten voor projectontwikkelaars die onze kustlijn willen volbouwen. De Partij van de Arbeid dient daarom een motie in om de huidige bescherming van onze duinen te handhaven.

In december besloot de minister de regels voor kustbebouwing worden verruimd, waarmee het niet langer verboden is om in de kustgebieden te bouwen. Als dit doorgaat mogen gemeenten straks naar eigen inzicht bouwplannen ontwikkelen, waardoor de ongerepte kust dreigt te verdwijnen. Wij willen niet dat het verbod op bouwen in het kustgebied komt te vervallen. Zoals we het nu geregeld hebben, is het prima. Wie wil bouwen kan het binnenland in, daar is nog genoeg ruimte. Dat hoeft niet in onze duinen.

Natuurorganisaties zijn bang voor Belgische toestanden waarbij de kuststrook volstaat met vakantiewoningen en appartementen. Natuurmonumenten begon een actie tegen de plannen van de minister. Ruim 87 duizend mensen hebben de online petitie ondertekend voor een betere bescherming van de Nederlandse kust.

Wij verzoeken de minister dan ook om het besluit in te trekken en het verbod op bouwen in het kustgebied te handhaven. We moeten onze kustnatuur beschermen tegen de grillen van projectontwikkelaars en rendementsdenken. De natuur, de veiligheid en de openbaarheid van onze kusten gaan voorop. Onze kusten, die koesteren we.