Maak krimpregio’s weer aantrekkelijk

Maak krimpregio’s weer aantrekkelijk

Maak krimpregio’s weer aantrekkelijk
Foto Flickr / Hindrik S

Door Albert de Vries op 13 maart 2014 Delen  

De PvdA wil meer aandacht voor de zogenoemde krimpregio’s. Daarom overhandigde ik vandaag mede namens verschillende wethouders de initiatiefnota ‘Regionale verschillen, omgaan met krimp’ (pdf) aan minister Blok van Wonen en Rijksdienst. In de nota doen we verschillende voorstellen om werkgelegenheid in de regio te behouden, basisvoorzieningen zoals zorg en onderwijs overeind te houden, ruimte voor groei te creëren en om de grens niet als een barrière, maar als een kans te zien.

Krimpregio’s zijn gebieden die te maken hebben met ‘leegloop’, waardoor ook de voorzieningen in die regio onder druk komen te staan. In het kabinetsbeleid gaat het om de regio’s Eemshaven en Oost-Groningen, Parkstad Limburg en Zeeuws-Vlaanderen. De PvdA wil daar tenminste de Achterhoek en Zuid-Oost Drenthe aan toevoegen.

Als jongeren het platteland massaal verruilen voor de stad, is het voor winkels, scholen, en ziekenhuizen lastig om te overleven. Daardoor verhuizen nog meer jonge gezinnen en gaan ook de bakker en de slager failliet. De mensen in de regio’s merken dit iedere dag. In Den Haag moeten we luisteren naar hun ervaringen en werken aan nieuw perspectief.

De PvdA wil dat de Rijksoverheid in Friesland, Groningen, Drenthe, Limburg, en Zeeland zoveel mogelijk banen behoudt, en tegelijkertijd in deze regio’s nieuwe werkgelegenheid creëert door groene banen te scheppen. Ook moet elke regio ten minste één openbare basisschool hebben, en wil de PvdA in krimpgebieden inzetten op meer samenwerking en minder concurrentie in de zorg.

Nieuwe economische groei wil de PvdA stimuleren door over de grens werken makkelijker te maken, leegstand aan te pakken en lokale initiatieven voor woningverhuur of groene energie te belonen.

Initiatiefnota ‘Regionale verschillen, omgaan met krimp’ (pdf) >

Ook PvdA-lijsttrekkers uit verschillende gemeenten onderschrijven deze voorstellen in het actieplan ‘Krimp biedt ruimte voor groei’:

Actieplan ‘Krimp biedt ruimte voor groei’ (pdf) >
Actieplan ‘Krimp biedt ruimte voor groei’ (htm) >