Maak korte metten met straatafval

Maak korte metten met straatafval

Door Diederik Samsom op 29 november 2010 Delen  

Zwerfafval op straat is voor veel mensen een bron van ergernis. Ik wil een actieplan om een einde te maken aan zwerfafval. Hierin pleit ik voor een hogere bijdrage uit het afvalfonds voor de aanpak van zwerfafval. Ook zouden de opbrengsten van de verpakkingsbelasting niet in de schatkist moeten belanden, maar ingezet moeten worden om zwerfafval ook echt aan te pakken.

In mijn actieplan staat verder dat bedrijven die verpakkingen verkopen in een grotere straal rond hun verkooppunt (50 in plaats van 25 meter) verantwoordelijk moeten zijn voor het straatafval. Dit scheelt veel belastinggeld. Daarnaast is er een effectievere verpakkingsbelasting nodig, die meer stimulans biedt voor recyclebare verpakkingen.

Er bestaat al een boete voor het weggooien van afval op straat, maar deze boete van 90 euro is in mijn ogen niet hoog genoeg. Ik stel voor om de boete te verhogen naar 150 euro. Er mag tenslotte best een afschrikwekkende werking van de boete uitgaan.

Bovendien komen gemeenten vaak geld tekort om voldoende controleurs in te kunnen schakelen. Een hogere boete zorgt ervoor dat controleren daadwerkelijk uitvoerbaar wordt en dat de vervuiler straks echt gaat betalen. Met deze maatregelen modderen we niet langer verder, maar binden we echt de strijd aan met zwerfvuil.