Maak kennis met Wilma Mansveld

Maak kennis met Wilma Mansveld

Door Wilma Mansveld op 19 november 2012 Delen  

Als gedeputeerde leerde Wilma Mansveld over grenzen heen kijken. Als staatssecretaris wil zij gewone taal spreken en openstaan voor iedereen in haar werkveld. Lees verder voor een nadere kennismaking.

Wat was je vorige baan?
Ik was gedeputeerde in de provincie Groningen met de portefeuille Economische Zaken (inclusief Onderwijs/Arbeidsmarkt en Recreatie/Toerisme), Energie en Jeugdzorg.

Wat kan Nederland leren van de provincie?
In het middenbestuur kijk je regionaal en over grenzen heen. Samen met gemeenten en het Rijk. Bijvoorbeeld over Jeugdzorg of Herindeling. Onderwerpen die niet alleen voor een gemeente, maar ook voor de provincie en het Rijk van belang zijn. In het noorden kijken we ook over provinciegrenzen heen. Dat is niet altijd makkelijk. Maar voor mij is duidelijk: alleen ga je sneller, maar samen kom je verder. Dus samenwerken, elkaar dingen gunnen en meters maken!

Wie of wat motiveert je in de politiek en wie is je inspiratiebron?
Mij inspiratiebron om de politiek in te gaan was Hans Wijers. Een inspirerend mens en bestuurder met een zakelijke en pragmatische stijl die mij aansprak. In de jaren negentig was dat een nieuwe stijl. Helaas vertegenwoordigde hij niet de partij waar ik mij met mijn idealen het beste bij thuis voel. Ik werd lid van de PvdA.

Wat is je ambitie, wat wil je bereiken?
Ik wil graag een benaderbare bestuurder zijn: gewone taal en heldere doelen. Daarbij hoort dat op de beleidsterreinen waarvoor ik verantwoordelijk ben (spoor en openbaar vervoer, luchtvaart en milieu), ik een luisterend oor wil hebben voor ‘het veld’, de mensen die er verstand van hebben en de mensen die er mee te maken krijgen.

Duurzaamheid, klimaat en milieu: het is van ons allemaal en gaat wat mij betreft verder dan alleen een discussie over normen. Openbaar vervoer moet veilig zijn voor zowel de reiziger als voor de mensen die er werken, het moet toegankelijk zijn en de reiziger moet centraal staan. Luchtvaart is belangrijk voor onze economie en moet goed worden ingepast in de leefomgeving.

Ik vind het een uitdaging om op alle drie beleidsterreinen de dialoog met ‘het veld’ aan te gaan, om vervolgens door samenwerking ook daadwerkelijk meters te kunnen maken de komende jaren.

Delen: