Maak kennis met Lodewijk Asscher

Maak kennis met Lodewijk Asscher

Door Lodewijk Asscher op 26 november 2012 Delen  

Als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil ik een nieuwe vloer onder de verzorgingsstaat leggen. Als wethouder in Amsterdam werd ik enorm gemotiveerd door de zichtbare verandering die je kunt bewerkstelligen. Lees verder voor een nadere kennismaking.

Wat was je vorige baan?
Ik ben ruim zes jaar wethouder en politiek leider van de PvdA in Amsterdam geweest. De laatste paar jaar zaten Financiën, Onderwijs & Jeugd in mijn takenpakket. Daarnaast was ik verantwoordelijk voor het Coalitieproject 1012, waarmee we de criminaliteit op de Wallen wilden terugdringen. Het was een geweldige baan, omdat je letterlijk door je werk heen fietste.

Wie of wat motiveert je in de politiek? Wie is je inspiratiebron?

Het idee dat je iets kunt veranderen in het dagelijks leven van mensen. Dat de politiek van waarde kan zijn. Mijn ouders zijn daarin heel belangrijk geweest. Zij leerden mij van jongs af aan dat het uitmaakt welke keuzes je maakt. Het is prachtig die verandering in de praktijk te zien. In Amsterdam zag ik hoe scholen vooruit gingen en de kinderen beter onderwijs kregen. Dat is een enorme motivatie.

Wat is je ambitie? Wat wil je bereiken?
Mijn ambitie is om een nieuwe vloer te leggen onder de verzorgingsstaat. Om te voorkomen dat mensen in deze moeilijke tijd door het ijs zakken. Ik wil de veramerikanisering van de arbeidsmarkt tegengaan. Een einde maken aan het onrecht dat werknemers worden ontslagen en vervolgens als flexwerker worden teruggehaald tegen een lager salaris en met minder rechten. Je moet een eerlijke kans krijgen je brood te verdienen. Ik wil graag het verschil maken in het dagelijks leven van mensen.

Delen: