Maak kennis met Lilianne Ploumen

Maak kennis met Lilianne Ploumen

Door Lilianne Ploumen op 15 november 2012 Delen  

Aan de hand van een viertal vragen stelt Lilianne Ploumen zich kort aan je voor. Zo vertelt ze onder andere openhartig over hoe zij nog elke dag herinnerd wordt aan een aangrijpend bezoek aan Ethiopiƫ.

Wat was je vorige baan?
Partijvoorzitter. In de tussenliggende maanden zat ik in de raad van toezicht van Stop Aids Now! In de raad van toezicht van Giro 555 was ik debatvoorzitter en gastspreker op een aantal conferenties.

Wie of wat motiveert je in de politiek?
Mijn armband. Ik kreeg in het voorjaar van 2007 een armband van een vrouw die lid was van de Hamerstam. Een minderheid in Zuid-Ethiopië. Ondanks dat het voor ons bijna niet mogelijk was om met vrouwen te praten lukte het toch. Ik was toen nog directeur van Cordaid. De vrouwen daar dragen hun bezit in dunne gouden armbanden om hun polsen. Eén van de vrouwen gaf mij een van haar armbanden. Zij onderging dagelijks het lot van de vrouwen uit deze regio: mishandeling en uitbuiting. Toen zij mij haar armband gaf, had ze een opdracht. Vergeet ons niet en laat het slaan stoppen. Deze armband draag ik elke dag.

Wat is je ambitie?
Ik wil dat hulp en handel elkaar in de toekomst gaan versterken in plaats van tegenwerken. Buitenlandse handel zijn binnenlandse banen. Daar kunnen we er in deze tijd niet genoeg van hebben. En dat geldt ook voor andere landen. Duurzame economische groei gunnen we niet alleen Nederland maar ook de rest van de wereld.

Wat kan Nederland leren van de rest van de wereld?
Wij zijn een klein land, dat te vaak denkt het beter te weten voor een ander. Ik heb mij voorgenomen om me tijdens mijn buitenlandse reizen niet op te stellen als een betweter, maar om juist te luisteren naar en te leren van anderen.

Delen: