Maak kennis met Jetta Klijnsma

Maak kennis met Jetta Klijnsma

Door Jetta Klijnsma op 30 november 2012 Delen  

Als staatssecretaris wil Jetta Klijnsma de meest kwetsbare groepen in de samenleving een steuntje in de rug geven. Dat doet ze samen met Lodewijk Asscher, waarmee ze de eerste sociaaldemocratische tandem op het departement Sociale Zaken vormt sinds Joop den Uyl en Ien Dales aantraden in 1981.

Wat was je vorige baan?
Lid van de Tweede Kamer voor de PvdA.

Wie of wat motiveert je in de politiek? Wie is je inspiratiebron?
Ik loop al een tijdje rond bij de PvdA en heb veel inspirerende collega’s meegemaakt. Voor mij steekt Ien Dales toch wel boven iedereen uit. Een luisterend oor, kordaat en een groot gevoel voor humor. De sociaaldemocratie mist haar nog elke dag. Net als Ien Dales denk ik niet in wetten, maar denk ik in mensen. Het is voor mij dan ook wederom een eer dat ik haar op Sociale Zaken mag opvolgen. Samen met Lodewijk Asscher zijn wij het eerste sociaaldemocratische tandem op het departement sinds Joop den Uyl en Ien Dales aantraden in 1981.

Wat is je ambitie? Wat wil je bereiken?
Het worden geen makkelijk jaren voor Nederland. Iedereen zal de gevolgen van de crisis gaan merken. Juist vanuit Sociale Zaken kun je de meest kwetsbare groepen ruggensteunen. Dat zal nog een hele opgave worden, want we zullen moeten bezuinigen op voorzieningen. De opgave is om voldoende middelen over te houden voor de meest kwetsbare groepen. Ik ga hier de komende jaren pal voor staan. Alleen gezamenlijk komen we door de crisis en niet ieder voor zich.

Je bent eerder bewindspersoon geweest, wat gaat je nu anders en wat ga je precies hetzelfde doen?
Onder Balkenende IV was de crisis ook al merkbaar. Ik heb toen samen met Piet Hein Donner de discussie over de AOW-leeftijd gevoerd. Het kabinet Rutte-Asscher zal de verhoging naar 67 jaar invoeren. Dat zou nooit op een sociale manier gelukt zijn zonder de inbreng van de mensen die de gevolgen van deze verhoging voelen. Ik ben vast van plan om ook in de komende jaren mensen die het betreft op te zoeken en draagvlak voor de soms moeilijke keuzes tot stand te brengen.

Delen: