Maak kennis met Frans Timmermans

Maak kennis met Frans Timmermans

Door Frans Timmermans op 30 november 2012 Delen  

Met Max van der Stoel als politiek vader en inspirator wil Frans Timmermans de positie van Nederland in de wereld versterken en mensenrechten internationaal bevorderen. Lees verder voor een nadere kennismaking.

Wat was je vorige baan?
In mijn vorige functie was ik Tweede Kamerlid voor de PvdA-fractie en had ik Buitenlandse Zaken in mijn portefeuille.

Wie of wat motiveert je in de politiek? Wie is je inspiratiebron?
Het zal voor velen geen verrassing zijn dat mijn grootste inspiratiebron mijn politieke vader, Max van der Stoel, is. Er is geen Nederlander die sinds de Tweede Wereldoorlog een grotere rol heeft gespeeld in de internationale diplomatie dan Van der Stoel. Hij is drager van een belangrijk deel van ons collectieve gedachtegoed, van ons geweten, van onze dromen over een meer rechtvaardige toekomst met kansen voor iedereen, ongeacht hun achtergrond of de omstandigheden waaronder zij leven. Ik ben de tweede minister van Buitenlandse Zaken van PvdA-huize en voel mij enorm vereerd dat ik zijn voetsporen mag treden.

Wat is je ambitie? Wat wil je bereiken?
Ik vind het heel belangrijk dat de positie van Nederland in de wereld versterkt wordt, want onze economische groei moeten we halen uit de export. Tegelijkertijd wordt het belangrijk dat Nederland weer een hoofdrol gaat spelen in allerlei internationale ontwikkelingen. Daarbij zal het noodzakelijk zijn dat mensenrechten overal ter wereld bevorderd worden. Het bevorderen van mensenrechten leidt namelijk niet alleen tot de verbetering van de levens van vele miljoenen wereldburgers, het is een bijdrage aan de versterking van de rechtsstaat en dus aan internationale stabiliteit.

Je bent eerder bewindspersoon geweest, wat ga je precies hetzelfde doen?
Ik was eerder staatssecretaris van Europese Zaken. In mijn nieuwe rol als minister van Buitenlandse Zaken valt de Europese portefeuille nu ook onder mijn hoede. Net als toen ik staatssecretaris was, zal ik de banden aanhalen met mijn Europese collega’s, dat is meer dan noodzakelijk in deze tijd.

Delen: