Maak flex duurder   

Maak flex duurder  

Pixabay

Door Gijs van Dijk op 19 december 2017 Delen  

Vast werk is de vaste grond voor heel veel mensen. Als je zeker bent van een inkomen met een vast contract en bescherming, kan je met vertrouwen je leven vormgeven. Mensen met een flexbaan of een nuluren-contract verdienen meer zekerheid.

Wij willen daarom dat mensen eerder een vast contract krijgen. Een vast contract zorgt voor zekerheid en bescherming.  Daarom moet vast werk goedkoper worden en flex werk duurder. Zo zorgen we ervoor dat werknemers sneller in vaste dienst worden aangenomen.

Het aantal mensen dat vanuit flexwerk werkloos wordt, is veel groter dan dat vanuit vaste contracten.

Morgen dienen we samen met Groen Links en de SP een initiatiefvoorstel in voor het debat over de begroting van Sociale zaken. We stellen voor dat de ww-premie die werkgevers bij flexcontracten betalen viermaal zo hoog wordt. Met de extra premie kunnen de kosten voor vaste contracten flink omlaag.

De kosten van al dat flexwerk liggen nu bij goedwillende werkgevers met veel werknemers in vaste dienst. De rekening wordt nu niet door de vervuilers betaald. De vervuilers zijn namelijk de werkgevers met veel flexwerkers in dienst, want het aantal mensen dat vanuit flexwerk werkloos wordt, is veel groter dan dat vanuit vaste contracten.

Gemiddeld verdienen zij ruim 40 procent minder dan iemand met een vast contract.

Van alle werknemers behoort inmiddels 40 procent tot de zogenoemde ‘flexibele schil’. Dit aantal werknemers met een flexibel contract en zelfstandigen zonder personeel (zzp’ers) is sinds 2003 met ruim 1 miljoen mensen gegroeid tot meer dan 3 miljoen. Gemiddeld verdienen zij ruim 40 procent minder dan iemand met een vast contract.

Het kabinet Rutte III zegt te willen onderzoeken of flex duurder maken dan vast, helpt om meer vaste contracten af te dwingen bij werkgevers. Wij helpen het kabinet een handje met dit concrete voorstel zodat  zo snel mogelijk meer mensen de zekerheid krijgen die ze verdienen.

Word lid van de PvdA!

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word lid