Maak einde aan overlast door drugscriminaliteit

Maak einde aan overlast door drugscriminaliteit

Maak einde aan overlast door drugscriminaliteit
Foto Flickr / Veiligheid en Justitie

Door Marith Volp op 24 januari 2014 Delen  

Illegale wietteelt en handel in softdrugs zorgt in verschillende steden en buurten voor overlast en soms gevaarlijke situaties. Deze overlast moet stevig worden aangepakt. Je moet je veilig kunnen voelen in je eigen buurt. Ik roep de minister van Justitie op met gemeenten in overleg te gaan over de mogelijkheden om lokale of regionale experimenten met gereguleerde wietteelt toe te staan. Op die manier kunnen gemeenten nagaan of dit een effectieve aanpak van criminaliteit en overlast is. Een kans die we niet mogen laten liggen.

De afgelopen weken zijn er vrijwel dagelijks berichten te lezen over vondsten van drugsafval, het ontmantelen van een XTC-lab in een woonwijk en brandgevaarlijke situaties door illegale hennepkwekerijen in sociale huurwoningen.

Het gedogen dat coffeeshops wiet mogen verkopen, maar niet erkennen dat ze het dan ook moeten inkopen werkt criminaliteit en overlast in de hand. Meerdere burgemeesters trekken nu aan de bel over deze onwenselijke situatie. Zij maken zich terecht zorgen over de onveiligheid en overlast voor hun inwoners en willen lokaal of regionaal experimenteren met het reguleren van wietteelt en levering van wiet aan bonafide coffeeshops.

Ik zie daarom graag dat de minster met de gemeenten in gesprek gaat over de mogelijkheden om er door middel van lokale of regionale experimenten achter te komen welke aanpak werkt tegen de overlast. Op deze manier doen we er alles aan om overlast te voorkomen en georganiseerde misdaad de wind uit de zeilen te nemen. Maar bovenal zetten we hiermee een stap richting veiligere buurten.