Stop genitale verminking van vrouwen

Stop genitale verminking van vrouwen

Stop genitale verminking van vrouwen
Foto PvdA / Lex Draijer

Door Marith Volp op 10 februari 2016 Delen  

Nog steeds worden Nederlandse meisjes besneden, of beter gezegd genitaal verminkt. Dit is ronduit kindermishandeling. Het raakt aan de gezondheid, emancipatie, mensenrechten en veiligheid van meisjes en vrouwen. Zij worden voor het leven getekend. Daarom presenteerde ik gisteren een actieplan (pdf) om hier een einde aan te maken.

Wereldwijd zijn er ruim 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden. En naar schatting lopen drie miljoen meisjes ieder jaar het risico ook op deze manier genitaal verminkt te worden. Een gruwelijke vorm van mishandeling. Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) waarbij een deel of het geheel van de vrouwelijke genitaliën weggesneden wordt, wordt ook wel meisjesbesnijdenis genoemd. Zeer onterecht want zo klinkt het minder hard.

In 2005 heeft de Raad voor de Volksgezondheid op basis van onderzoek geschat dat er jaarlijks in Nederland ten minste 50 meisjes genitaal verminkt worden. Dat zijn er echt 50 teveel. Deze vorm van kindermishandeling kan en moet worden voorkomen. Daarom heb ik vorige week een aantal experts uitgenodigd om te bespreken hoe we meisjesbesnijdenis effectief kunnen aanpakken.

Genitale verminking van vrouwen is een cultureel gebruik dat vaak wordt doorgegeven van generatie op generatie. Die cirkel moeten we doorbreken. Dat kan door te investeren in sleutelpersonen die de praktijk bespreekbaar kunnen maken in die gemeenschappen. Daarnaast worden veel meisjes in de zomervakantie ‘besneden’, tijdens een vakantie in het land van herkomst. Ik wil daarom dat we ouders in risicogroepen voor de zomer gaan informeren over het feit dat dit volgens de Nederlandse strafbaar is, en over wat ze hun dochter eigenlijk aandoen.

Informatie over VGV is vaak te versnipperd over verschillende diensten en wordt niet goed genoteerd in computersystemen. Die informatie moet beter en gekoppeld worden, zodat we sneller kunnen ingrijpen. Ook het onderwijs en de GGD kunnen een belangrijke rol spelen en herkenning van signalen van genitale verminking moet standaard onderdeel zijn van het curriculum van medische opleidingen. Met dit actieplan wil ik het kabinet aansporen om de strijd tegen Vrouwelijke Genitale Verminking verder op te pakken. Want we moeten er alles aan doen om deze ernstige vorm van kindermishandeling definitief uit te bannen.