Lever ideeën aan voor ‘Nederland fiets-en-wandelland’

Lever ideeën aan voor ‘Nederland fiets-en-wandelland’

Door Duco Hoogland op 28 juni 2013 Delen  

De Partij van de Arbei roept fietsers, wandelaars, hardlopers én hun organisaties op hun ideeën voor de uitbouw en betere benutting van het Nederlandse wandel- en fietsnetwerk te delen. Deze oproep volgt op de notitie ‘Een Stap Vooruit’ (pdf), die ik samen met mijn collega’s van SP en CDA schreef. In de notitie komen we met een aantal denkrichtingen om Nederland nog geschikter te maken als fiets-en-wandelland.

Nederland is een fiets- en wandelland bij uitstek. Nergens wordt zoveel gefietst als hier en wandelen is zeer populair onder Nederlanders. Daarnaast is wandelen de meest genoemde activiteit waarvoor buitenlandse toeristen naar ons land toe komen. Hoewel ‘fietsen’ zich nog niet in de activiteiten-top 10 bevindt, wordt het vervoersmiddel steeds populairder bij buitenlandse toeristen. Tegenwoordig stapt ongeveer een op de vijf toeristen op de fiets.

Het is dus een goed idee om te bekijken hoe we beter gebruik kunnen maken van de wandel-en-fiets-infrastructuur die Nederland rijk is, om Nederland nog aantrekkelijker te maken voor fietsers en wandelaars. We stelden daarover in ‘Een Stap Vooruit’ een aantal denkrichtingen vast. Zo kun je denken aan voorstellen om een einde te maken aan de versnippering van routestructuren, waardoor fietsers en wandelaars met een woud van bordjes te maken hebben. Ook zou er een duidelijke afbakening van landelijke, regionale en lokale verantwoordelijkheden kunnen komen om het beheer en onderhoud van routes te verbeteren. Lees voor de andere denkrichtingen die we voorstellen de notitie ‘Een Stap Vooruit’ (pdf).

We zien de ideeën van de vele ervaringsdeskundigen die Nederland rijk is graag tegemoet. Daarom roepen we iedereen die veel wandelt of fietst op mee te denken over verbeteringen om het fiets-en-wandelgemak te vergroten. Heb je ideeën? Reageer dan via de twitteraccounts @fietsmeldpunt en @wandelmeldpunt, of stuur een e-mail naar wandelfietsmeldpunt@gmail.com.

We organiseren in het najaar een symposium, waarbij we de aangedragen ideeën gezamenlijk kunnen bespreken. Daarbij is iedereen van harte welkom. Een ding staat vast: wij willen met ons initiatiefvoorstel een stap vooruit zetten voor de Nederlandse wandelaars en recreatieve fietsers. Ik zou het goed vinden als zoveel mogelijk fietsers en wandelaars daaraan meewerken.