Leven met oorlog

Dodenherdenking 2023

Leven met oorlog

Door Attje Kuiken op 4 mei 2023 Delen  

Leven met oorlog

Ieder jaar staan we stil bij de slachtoffers van oorlogsgeweld en herdenken we de burgers en militairen die vochten voor onze vrijheid. We denken terug aan de miljoenen slachtoffers van de totalitaire ideologie tijdens de Tweede Wereldoorlog. En nu er zo dicht bij huis een gruwelijke oorlog woedt, zijn we ook in gedachten bij de mensen in Oekraïne.

De Tweede Wereldoorlog is lang geleden in tijd, maar ligt nog altijd vers in het geheugen van velen. Ze heeft diepe wonden achtergelaten: behalve gitzwarte bladzijden in de geschiedenisboeken, zijn de persoonlijke gevolgen nog steeds van invloed op de mensen van nu. Generaties dragen het leed van familieleden die werden afgevoerd en nooit meer terugkwamen. Voor hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen is die geschiedenis altijd dichtbij.

Bovendien is het gevaar van antisemitisme niet verdwenen. Wat zorgt voor een voortdurend gevoel van onveiligheid en het op je hoede moeten zijn.

Het is dus niet alleen belangrijk om te herdenken. We moeten ook stil staan bij de realiteit van “leven met oorlog”, het thema van deze dodenherdenking. Op te veel plekken is leven met oorlog nog steeds aan de orde van de dag.

In Oekraïne is rustig slapen, eten of leren er niet bij, want altijd is er die angst van een luchtalarm, van een kruisraket, van een drone. En staan leraren, studenten, koks en loodgieters nu al maanden aan het front. Thuis, slapend in bed, is de plek waar ieder mens zich veilig zou moeten voelen; leven met oorlog betekent echter onveiligheid op de kwetsbaarste momenten in je leven.

Dit alles sterkt me in mijn opdracht als politicus. Symbolisch is het dus ook belangrijk dat President Zelensky juist vandaag een bezoek brengt aan ons land. Juist wij politici moeten ons actief en expliciet blijven inzetten tegen iedere vorm van extremisme, haat en geweld. We moeten ons inzetten voor het bieden van een veilige plek voor hen die zoeken naar een bed waar ze kunnen slapen zonder angst. En we hebben een blijvende opdracht in het herstellen van de schade, zowel de huizen als de trauma’s, wanneer het geweld is gestopt.

Vandaag herdenken we alle slachtoffers van oorlogsgeweld en staan we stil bij de verwoestende impact van oorlog op mensenlevens. De herinnering aan oorlog is niet alleen een herinnering aan lang geleden, maar is ook actueel, hier en dichtbij. Daarom is het zo belangrijk dat we gezamenlijk blijven herdenken.

Delen: