Leve de leden

Leve de leden

Door Hans Spekman op 29 juni 2012 Delen  

Morgen is het verkiezingscongres van de PvdA. Voor wie nog nooit op een congres is geweest: echt prachtig om een keer mee te maken. Een paar duizend mensen bij elkaar. Dit keer om te praten over de kandidatenlijst en ons verkiezingsprogramma. Ik, als voorzitter, vind dit natuurlijk de beste lijst en een prachtig programma, maar ik kan dat pas echt vinden na de ondersteuning van ons congres. En dat is alleen maar een geruststellende gedachte.

In de politiek sluipt altijd het gevaar dat je te veel overtuigd raakt van je eigen gelijk. Voor jezelf en voor een politieke partij. Congressen corrigeren dat gedrag. Veel journalisten bellen rond in de partij op zoek naar nieuws, wat ligt er moeilijk, wat gebeurt er met een amendement voor het verkiezingsprogramma? Ik vind dat allemaal prima. Het is geen probleem als een congres iets wil wijzigen. Ik wil juist niet dat het alleen maar een applausmachine is waar iedereen ja en amen zegt. Een politieke partij kan alleen maar bestaan als je bereid bent om alles met je leden te bediscussiëren.

Politiek is niet voor bange mensen, het is een cliché, maar zoals voor de meeste clichés geldt, het is waar. Ik kijk uit naar de dag van morgen. Een dag waarbij we behalve onze kandidatenlijst en ons verkiezingsprogramma nog iets vaststellen, wij zijn een ledenpartij. Alleen met al onze leden tezamen bepalen wij waar we voor staan. Met al die leden kunnen we de campagne voeren, de mensen overtuigen van ons programma. Verkiezingen win je met zijn allen, niet in je eentje.

Delen: