Lessen voor de vluchtelingenopvang

Lessen voor de vluchtelingenopvang

Door Attje Kuiken, Gijs van Dijk op 8 november 2018 Delen  

Drie boten met 182 mannen, vrouwen en kinderen aan boord kwamen vorige week aan op het eiland Lesbos in Griekenland. Ze werden geplaatst in het overvolle kamp Moria. De eerste nachten soms zonder een eigen plek om te slapen.

Moria is berucht op Lesbos. Vanwege erbarmelijke huisvesting, onveilige situaties, vechtpartijen bij vooral het voedsel uitdelen, prostitutie, drugs en seksueel geweld.

Je wil dat vluchtelingen zeker kunnen zijn van menswaardige opvang en daar gaan we het kabinet ook op aanspreken.

Maar tijdens ons bezoek aan Lesbos zagen we iets verderop dat het ook anders kan. In het kamp Kara Tepe. Waar onder andere Movement on the Ground – een Nederlandse organisatie mede opgezet door Johhny de Mol – heel actief is. In dat kamp bieden ze mensen veiligheid en scholing en wordt men tegelijk uitgedaagd om zelf actief deel te nemen aan dagelijkse activiteiten. Samen koken en samen schoonmaken. Geen drank en drugs. En elkaar aanspreken op goed gedrag. Ze doen het echt samen.

Er is geld beschikbaar, maar het komt slechts gedeeltelijk aan op Lesbos.Ook moeten de procedures korter.

Het zijn lichtpuntjes. Lichtpuntjes waar we lessen uit moeten trekken. Je wil dat vluchtelingen zeker kunnen zijn van menswaardige opvang. Dat we ze niet aan hun lot over laten. En daar gaan we het kabinet ook op aanspreken. De situatie in Moria in onacceptabel. Er is geld beschikbaar, maar het komt slechts gedeeltelijk aan op Lesbos. Dat moet beter.

Elke man, vrouw en kind verdient de zekerheid van een veilig heenkomen.

Ook moeten de procedures korter. Zodat mensen die uit een veilig land komen snel terug gaan, en de mensen die blijven kunnen snel verder hun leven In Europa opbouwen. En bij hen moeten we meteen beginnen met integratie. Al in het vluchtelingenkamp, en in Nederland al in een azc. Mensen rechten en verantwoordelijkheid geven. Ze de taal leren. Ze zelf de mogelijkheid om iedere dag zinvol in te vullen. En ze samen verantwoordelijk te maken voor hun leefomgeving. Want elke man, vrouw en kind verdient de zekerheid van een veilig heenkomen.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte