Leg gewetenloos beleggen aan banden

Leg gewetenloos beleggen aan banden

Leg gewetenloos beleggen aan banden
Foto Flickr / snorski

Door Henk Nijboer op 26 januari 2015 Delen  

De Partij van de Arbeid wil de excessen van ‘private equity’ uitbannen. Er moet een einde komen aan het gewetenloze handelen van het snelle geld. Aan investeerders die oer-Hollandse bedrijven als Hema volpompen met schulden en in de problemen brengen, die hele mediaconcerns zoals NRC bedreigen en de kinderopvangvoorziening (Estro) in gevaar brengen. Bovendien wordt belasting met ingenieuze constructies veelal ontweken, zodat deze bedrijven geen fair share bijdragen aan de samenleving en de kosten afwentelen op de maatschappij. Vandaag heb ik aangekondigd een hoorzitting over private equity te organiseren in de Tweede Kamer.

Private equity levert een belangrijke bijdrage aan financiering van ondernemers. In beginsel is er niets mis met investeerders van buiten die een onderneming aan kapitaal helpen, waarmee zij kunnen groeien. Dat kan bedrijven sterker maken en creëert werkgelegenheid. Niettemin is de afgelopen jaren gebleken dat private investeerders niet altijd handelen naar het Rijnlandse model en op Angelsaksische wijze met fiscale en wettelijke constructies bedrijven niet versterken, maar leegtrekken.

De PvdA wil dit sprinkhanengedrag, het leegtrekken van bedrijven door ze vol te pompen met schulden of leeg te roven via superdividenden, wettelijk aan banden leggen. Zo moet de hoeveelheid schuldfinanciering na overnames worden gereguleerd, moet het uitkeren van superdividenden wettelijk worden beperkt en mogen dividenden voortaan niet meer met leningen worden gefinancierd.

Hiermee wil de PvdA het kaf van het koren scheiden. Zodat de goeden niet hebben te lijden onder de kwaadwillenden. Voor het MKB blijft private equity namelijk van groot belang voor de financiering van de groei van bedrijven.