Laat zzp’ers in de zorg hun werk doen

Laat zzp’ers in de zorg hun werk doen

Door Mei Li Vos op 24 februari 2014 Delen  

Zzp’ers moeten in de zorg kunnen blijven werken. Ik roep de Belastingdienst daarom op om de zogenoemde ‘VAR WUO verklaring’, die nodig is om als zelfstandige werkzaam te zijn, te blijven toekennen aan zzp’ers in de zorg. Hierdoor kunnen duizenden hulpverleners hun belangrijke werk voortzetten en duizenden patiënten hun vertrouwde hulpverlener houden.

De Belastingdienst strijdt terecht tegen schijnconstructies in de zorg, maar de manier waarop de dienst het aanpakt raakt ook zelfstandigen die tot ieders tevredenheid in de zorg werken. Schijnconstructies ontstaan bijvoorbeeld als een zorgverleningbureau alle medewerkers ontslaat en dezelfde mensen weer inhuurt als zelfstandige.

Zzp’ers in de zorg die zelf kiezen voor dit werk zijn van onschatbare waarde. Ze helpen patiënten op de moeilijkste momenten in hun leven, bijvoorbeeld bij stervensbegeleiding. Maar ook ouderen die thuis willen blijven wonen of mensen met zware handicaps worden bijgestaan door zzp’ers. Daarbij maken zij lange werkdagen, ook ’s nachts en in weekenden. Deze mensen kunnen niet zomaar in loondienst, daarom wil ik dat de Belastingdienst zorgt dat deze mensen gewoon als zelfstandige kunnen blijven werken.

De meeste zelfstandigen in de zorg werken via een bemiddelingsbureau. Deze werkwijze kan duiden op een schijnconstructie en daarom heeft de belastingdienst besloten geen VAR-verklaring meer te overhandigen. In de meeste gevallen is er echter geen sprake van schijnzelfstandigheid, maar brengt het bemiddelingsbureau de patiënt en hulpverlener bij elkaar. Als dit bureau er niet zou zijn, moet bijvoorbeeld iemand die palliatieve hulp verleent zichzelf bij de patiënt verkopen in het ziekenhuis.

De belastingdienst moet haar aanpak tegen schijnconstructies in de zorg nauwkeuriger uitvoeren, en niet zomaar alle zzp’ers in de zorg hun VAR onthouden. De PvdA wil een goed uitgewerkte visie waarin zelfstandig ondernemerschap en werken in loondienst beter worden gescheiden, zodat de aanpak tegen schijnconstructies effectiever kan zijn.