Laat opvangcentrum inkopen doen in directe omgeving

Laat opvangcentrum inkopen doen in directe omgeving

Laat opvangcentrum inkopen doen in directe omgeving
Foto Flickr / Directie Voorlichting

Door Attje Kuiken op 21 september 2015 Delen  

Asielzoekerscentra (AZC’s) moeten de werknemers en de bevoorrading die ze nodig hebben uit de directe omgeving gaan halen. Nu zijn asielzoekerscentra verplicht om alles wat ze nodig hebben centraal in te kopen, waardoor omwonenden en lokale winkeliers niet profiteren. Het opvangen van vluchtelingen moeten we gezamenlijk doen en vergt van iedereen een inspanning. Dan moet je de bakker op de hoek niet uitsluiten.

Iedereen die vreest voor zijn leven moet de kans krijgen om in veiligheid een nieuw leven te beginnen. De meeste vluchtelingen worden opgevangen in de aangrenzende landen, maar ook andere landen, waaronder Europa, moeten een bijdrage leveren aan het opvangen van vluchtelingen. Want ook wij dragen een verantwoordelijk om deze mensen te helpen.

Het opvangen van al die vluchtelingen gaat echter niet vanzelf. Gelukkig zijn er door het hele land PvdA’ers in gemeenteraden die opvang proberen te regelen en buurtbewoners die hun handen uit de mouwen steken. Desondanks blijft het vinden van voldoende geschikte locaties lastig. En daarnaast vraagt het nogal wat van een buurt als er vluchtelingen worden gehuisvest. Het is daarom ook eerlijk als het werk dat er bij komt kijken gedaan wordt door mensen uit de buurt, en het eten dat nodig is wordt ingeslagen bij de lokale winkelier. Dan draagt iedereen een steentje bij en zorgen we tegelijkertijd voor nieuwe banen en een impuls voor de lokale economie.

Het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) is nu verplicht hun contracten aan te besteden. Door deze centrale inkoop worden lokale winkeliers en ondernemers uitgesloten van deelname. En dat terwijl een opvangcentrum ook altijd veel werkgelegenheid en vraag naar producten met zich meebrengt. Dat kan beter en daar ga ik voorstellen voor indienen.