Laat basisschool en buitenschoolse opvang samengaan

Laat basisschool en buitenschoolse opvang samengaan

Door Keklik Yücel op 28 oktober 2015 Delen  

Om het ouders makkelijker te maken en kinderen al die dingen bij te brengen waar ze later voordeel van hebben, zouden onderwijs en opvang samen moeten gaan. De afgelopen weken deed de PvdA al voorstellen om kinderopvang fors goedkoper te maken, om een dag minder werken voor iedereen mogelijk te maken en om moeder en vader een half jaar babyverlof te geven.

Er is nog meer nodig. In de basisschoolleeftijd kan het voor ouders een stuk makkelijker en voor kinderen een stuk beter. Daarom willen mijn collega Loes Ypma en ik dat basisscholen en buitenschoolse opvang (BSO) samengaan.

We willen allemaal een goed leven. Met leuk werk, waar je goed van kunt leven en met genoeg tijd voor onze opgroeiende kinderen, onze ouder wordende ouders en voor die vrienden die we veel te weinig zien. Het lukt ons bijna niet om dat te combineren. De meeste mannen blijven fulltime werken om genoeg brood op de plank te hebben, veel vrouwen houden het bij twee of drie dagen. De kosten van kinderopvang of buitenschoolse opvang zijn te hoog, en we vragen ons af: wat is het beste voor de ontwikkeling van mijn kind?

Ouders moeten zich nu soms in bochten wringen. ’s Ochtends de kinderen wegbrengen, de een naar school, de ander naar de kinderopvang. Wat doen de kinderen na school? Wat doen we met de woensdagmiddag? En in al die lange schoolvakanties? De buitenschoolse opvang? Of toch een oppas aan huis? Tegelijk zadelen we de school op met allerlei wensen. Kinderen die nu naar school gaan, komen rond 2035 op de arbeidsmarkt. Die moeten om kunnen gaan met technologie, met veranderingen. Dan moet je sociaal zijn, ondernemend, creatief, je moet steeds kunnen bijleren.

Om het ouders makkelijker te maken en kinderen al die dingen bij te brengen waar ze later voordeel van hebben, zouden onderwijs en opvang samen moeten gaan. Eén locatie, één team, onderwijs tijdens de les en sport en spel bij de opvang op elkaar afgestemd. Op allerlei plekken in Nederland zijn al initiatieven ontstaan. De Verlengde Schooldag, Sterrenschool en ook Integrale Kindcentra waar de school, de buitenschoolse opvang én de kinderopvang voor jonge kinderen samengaan wat tot extra voordelen leidt. Wij willen deze initiatieven verder helpen.

Dat doen we in de eerste plaats door de wetgeving aan te passen zodat scholen niet tegen allerlei belemmerende regels aanlopen. We vragen deze week het kabinet om binnen een half jaar met voorstellen te komen. Ook willen we de komende twee jaar deze experimenten ondersteunen. Zodat het over vijf jaar in heel Nederland mogelijk is je kind zeker drie dagen per week de hele dag naar school te laten gaan. Vijftig weken per jaar. Met schooltijden die aansluiten bij de werkdag van de ouders. Dan wordt het makkelijker voor ouders om werk en gezin goed te kunnen combineren. En krijgen álle kinderen de kans om alles te leren dat ze nodig hebben voor later.