Kwaliteitscontroles op wiet als tussenoplossing

Kwaliteitscontroles op wiet als tussenoplossing

Kwaliteitscontroles op wiet als tussenoplossing
Foto Flickr / Martijn

Door Marith Volp op 11 juni 2015 Delen  

Wiet is het enige product in Nederland dat legaal te krijgen is, maar niet wordt gecontroleerd op kwaliteit. Dat zorgt voor slechte en vervuilde wiet, met alle gezondheidsrisico’s van dien. Daarom wil ik dat, zolang er geen meerderheid is voor het reguleren van de wietteelt, wel in ieder geval de kwaliteit van wiet in coffeeshops gaan controleren. Ik hoop dat de conservatieve partijen uit hun ideologische loopgraven komen om dit praktische voorstel te steunen.

Op dit moment wordt de kwaliteit van wiet niet gecontroleerd omdat binnen het gedoogbeleid de kweek illegaal is, terwijl de verkoop wordt toegestaan. Als een overheid wietverkoop gedoogt kan het niet zo zijn dat er geen controle is op de kwaliteit. Als je paardenvlees verkoopt als biefstuk krijg je drie jaar cel, maar naar de kwaliteit van de wiet wordt niet omgekeken.

Criminele bendes, die nu de teelt kunnen beheersen, zullen niet biologisch telen. Ze gebruiken pesticiden om maar snel en veel te kunnen oogsten. De wiet kan vervuild zijn met verslavende en slechte stoffen. Wiet moet daarom, net als ieder ander product, worden gecontroleerd op een aantal kwaliteitseisen. Als we het gebruik gedogen moet het product zo veilig mogelijk zijn en mag de gezondheid van mensen niet in gevaar komen door vervuilde wiet.

Vandaag debatteer ik in de Kamer weer over het softdrugsbeleid. Ik vrees dat wederom de conservatieve meerderheid alle veranderingen en experimenten gaat torpederen. Maar de huidige situatie zorgt voor grote gezondheidsrisico’s, en dat moeten alle partijen zich aantrekken. Ik hoop dan ook op steun voor deze tussenoplossing.