Kruimfeiters

Kruimfeiters

Door De Redactie op 6 februari 2012 Delen  

Vroeger zat-ie alleen in Slotervaart. Daar noemden ze hem de sheriff. Ahmed Marcouch. Sinds hij in de Tweede Kamer zit, zit-ie echter overal. In Helmond. In Den Haag. En laatst, met Mark Lauriks, in Arnhem. Dan is-ie de crimefighter. Dan zie je hem schuifelen, op die werkbezoeken. Met die grote jas aan, zware grijze sjaal om, kale schedel daarboven uit. Een column van Marcel Duyvestijn.

Hij scharrelt een beetje, met zijn handen in zijn zak. Want in essentie is het een verlegen jongen, die het liefst naar zijn voeten kijkt. En hij monkelt. Meestal heeft de politie weer veel te laks gereageerd. Hij is altijd genadeloos in z’n oordeel. De blik die hij daarbij werpt, kan dodelijk zijn.

Laatst was er een Belgische rechter die een roekeloze automobilist een straf oplegde met een keuze. Of je bent je rijbewijs kwijt. Of je leest het boek Tonio, van A.F.Th. van der Heijde. Kijk! Daar hou ik van. Niet dat geklets met die minimumstraffen. Nee, straffen die er in hakken. In die zin zou elke criminele bontkraag een middag Ahmed Marcouch tegenover zich moeten hebben. Grote kans dat zo’n jongen uitgescheurde oorlellen heeft, maar ook dat hij daarna afgestudeerd, getrouwd en van z’n geloof valt. Ahmed redt dat in een dag!

De eerder genoemde Mark Lauriks, voorzitter van de PvdA Arnhem, citeerde, toen ik hem tegenkwam, een (volgens hem) van de mooiste passages van het verkiezingsprogramma: ”Vrijheid is sterk afhankelijk van veiligheid.’ Hij wil er derhalve ook aan toevoegen: veiligheid is hartstikke links.

In Arnhem trokken ze samen op. De twee kruimfeiters, Lauriks en Marcouch, allebei met het hoofd diep in de sjaal gedoken. In korte tijd waren Arnhemse ondernemers meerdere malen overvallen. En dus gingen ze samen met de fractievoorzitter van de PvdA Arnhem fractie poolshoogte nemen.

Ook in Amsterdam-West hebben ze veiligheid op het puntje van hun speer gebonden. Jeroen van Berkel, fractielid aldaar, kon zelfs enige sympathie opbrengen voor preventief fouilleren. ‘We moeten eens af van het idee dat het rechts zou zijn, de inzet op veiligheid’, zei hij met zijn linkervuist in de lucht. ‘We pikken het gewoon niet meer.’ Fatima Elatik (Amsterdam-Oost) schreeuwde Marokkaanse vaders bij mekaar: ‘Het zijn verdomme jullie zonen. Doe wat!’

Hatseflats. Kruimfeiters zijn het. Ze slaan met vuisten op tafels die eigenlijk van de VVD waren. En dat zou een keer tijd worden. Diederik Samsom zei het al, nadat hij een tijdje straatcoach in Amsterdam was: onveiligheid op straat was voor onze partij ‘een enorme zwakke plek’. Hopelijk is dat voorbij. Hopelijk luisteren we vaker naar de woorden van Mark Lauriks: Veiligheid is hartstikke links.

Ahmed Marcouch praat donderdag –samen met Marleen Haage, raadslid in Utrecht, bij de JS Utrecht over veiligheid.

Marcel Duyvestijn is onafhankelijk columnist en ‘liefdevol lid’ van de PvdA.
www.liefdevollid.nl

 

Delen: