Kritisch blijven op Iran

Kritisch blijven op Iran

Kritisch blijven op Iran
 Foto Twitter / Michiel Sevaes

Door Michiel Servaes op 22 juni 2016 Delen  

Morgen bezoekt de Iraanse minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif de Tweede Kamer. Dat er vorig jaar een atoomakkoord met het land werd gesloten is goed nieuws. Maar er is alle reden om kritisch te blijven.

In Iran lijkt de afgelopen jaren verandering gaande. Belangrijk was het akkoord, vorig jaar zomer, waarbij Iran beloofde haar voorraad verrijkt uranium te verminderen en om internationale inspecties toe te staan. Daar staat tegenover dat sancties stapsgewijs worden verlicht. Wat de PvdA betreft een doorbraak en belangrijk voor de veiligheid en stabiliteit in de regio. We moeten wel alert blijven op de naleving van het akkoord.

Maar terwijl de handelsmissies, ook vanuit Nederland, Iran weer weten te vinden, blijft de aandacht voor de mensenrechtensituatie onderbelicht. En die lijkt eerder slechter dan beter te worden. Het is ronduit beroerd gesteld met de persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. Ook worden wrede straffen als zweepslagen en de doodstraf, zelfs voor minderjarigen, met regelmaat toegepast, zo stelde Amnesty in een recent rapport. Met steun aan de Syrische dictator Assad en terreurorganisatie Hezbollah draagt Iran bovendien bij aan spanningen in het Midden-Oosten.

Alle reden dus om met Zarif een open maar stevig gesprek te voeren. Met de boodschap dat voor een échte verbetering van wederzijdse betrekkingen Iran moet laten zien dat het bereid is om veel verder te gaan met hervormen. Door meer respect voor mensenrechten in eigen land te tonen en met een constructieve inzet bij het oplossen van de gruwelijke conflicten in de regio

Delen: