Kraken ov-chipkaart zeer zorgwekkend

Kraken ov-chipkaart zeer zorgwekkend

Door Jacques Monasch op 26 januari 2011 Delen  

Het ziet ernaar uit dat de ov-chipkaart zo lek als een mandje is. Ik vind deze ontwikkeling zeer zorgwekkend en steun het verzoek om een spoeddebat. De minister moet verantwoorden hoe deze fraudegevoelige kaart het heeft geschopt tot alternatief voor het treinkaartje, en veel belangrijker, wat eraan gedaan gaat worden. Update 28-01: De geplande afschaffing van de strippenkaart in Zuid-Holland wordt een maand uitgesteld, ondanks aanvankelijke weerwil van de minister. Een Kamermeerderheid stemde donderdagnacht in met ons voorstel daartoe.

Het is zeer zorgwekkend dat een systeem dat uiteindelijk het oude vertrouwde treinkaartje moet vervangen eenvoudig te kraken is. Laten we niet vergeten dat het allemaal begonnen is met het voornemen om het betalen in het openbaar vervoer makkelijker te maken, een chipkaart zou praktischer zijn. Het is alleen nooit de bedoeling geweest dat het systeem zo makkelijk zou worden dat er massaal mee gefraudeerd kan worden! Met een eenvoudig programma kan men extra tegoed beschrijven of frauderen met inchecken.

Ik wil opheldering van de minister, en bijvoorbeeld van haar weten wat er gaat gebeuren in de regio Haaglanden waar vanaf 3 februari de strippenkaart niet meer bruikbaar zal zijn. Ik vraag me ten zeerste af of de aangetoonde tekortkomingen van de kaart hier iets aan veranderen. Tegelijkertijd moet je beseffen dat nooit een systeem 100 procent waterdicht is en dat het hier om diefstal gaat. Dat moeten we dus aanpakken en zoveel mogelijk voorkomen.

Delen: