Kom op voor vaderschapsverlof!

Kom op voor vaderschapsverlof!

Door Lodewijk Asscher op 13 april 2017 Delen  

Weet je hoeveel betaalde verlofdagen een vader in Uganda krijgt bij de geboorte van zijn kind? Een schamele vier dagen. En op de Filippijnen? Zeven hele dagen. Dan het moderne Nederland waar we trots zijn op onze verworvenheden: twee dagen… Pardon? Ja, echt!

In de afgelopen jaren heb ik hard gestreden om deze malle situatie te veranderen.

De geboorte van je kind is het mooiste wat je kan overkomen. Het onwennige gevoel om met zo’n teer wezentje in je handen te staan. We weten ook dat betrokken vaders later makkelijker afspraken maken met de moeders over de verdeling van tijd tussen werk en thuis. Dat kinderen beter hechten. En toch maar twee dagen. In de afgelopen jaren heb ik hard gestreden om deze malle situatie te veranderen. Dat leek te lukken. Met steun van de VVD heb ik een wetsvoorstel gemaakt waardoor het vaderschapsverlof in 2019 uitgebreid zou worden van twee naar vijf dagen. Een kleine stap. Maar wel een belangrijke stap in de goede richting.

Maar nu zijn de verkiezingen geweest. En op voorspraak van de VVD is de wet controversieel verklaard. Stilgelegd, met andere woorden. Ondanks dat het geld geregeld is. Ondanks dat de meeste vaders een uitbreiding van het verlof willen, houdt de VVD het tegen. Gevolg is dat invoering in 2019 niet meer kan, het wordt minstens een jaar later als het nog doorgaat.

Ben je ook van mening dat Nederland moderner kan, deel dan dit bericht en spreek GroenLinks, D66 of het CDA aan.

Dat noem ik bizar. En ouderwets. Want de argumentatie is dat het te duur is en dat vaders het niet willen. Allebei onzin. In mijn voorstel betalen we het met zijn allen. En tienduizenden vaders (en moeders en kinderen) willen het juist wel. We laten het er niet bij zitten. De VVD onderhandelt momenteel met drie partijen die alle drie uitbreiding van het verlof in hun verkiezingsprogramma hebben staan. Twee progressieve partijen en een gezinspartij. Zij hebben de sleutel in handen. Wij zullen voorstellen om deze wet toch te laten behandelen. Ben je ook van mening dat Nederland moderner kan, deel dan dit bericht en spreek GroenLinks, D66 of het CDA aan. Zij kunnen bepalen dat het wel doorgaat en zo heel veel vaders, moeders en hun kinderen recht doen.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.

Berichten