Kom niet aan recht op kerkasiel

Kom niet aan recht op kerkasiel

Door Hans Spekman op 29 november 2010 Delen  

Kerken moeten het recht behouden om illegalen onderdak en hulp te bieden. Dit kabinet wil dat organisaties of particulieren gestraft worden omdat zij uitgeprocedeerde asielzoekers een helpende hand aanreiken. Dit is de wereld op zijn kop. Barmhartigheid zou niet moeten worden bestraft. Update: Het kabinet gaat illegaliteit strafbaar stellen, maar hulp aan illegalen wordt niet verboden. Een Kamermeerderheid wil niet hebben dat bijvoorbeeld kerken die uitgeprocedeerde asielzoekers helpen, vervolgd worden.

De minister van Immigratie en Asiel is van plan om illegaliteit strafbaar te stellen. Hier ben ik fel op tegen. De kans dat uitgeprocedeerde asielzoekers in de criminaliteit belanden wordt met deze maatregel groter en daar is niemand bij gebaat. Daarom vind ik het belangrijk dat er geen barrières worden opgeworpen voor hulpbiedende instanties, zoals kerken, om deze mensen op te vangen.

De PvdA staat voor een streng maar rechtvaardig asielbeleid. Dat betekent echter niet dat uitgeprocedeerde asielzoekers aan hun lot moeten worden overgelaten. En het betekent al helemaal niet dat illegalen die om hulp vragen, geen hulp mogen krijgen. Een samenleving waarin het helpen van anderen wordt ontmoedigd, is niet de samenleving waarin ik wil leven. Ik zal de minister tijdens de begrotingsbehandeling van het ministerie van Immigratie en Asiel daarom vragen om af te zien van dit voornemen.