Kom buurten!

Kom buurten!

Door Hans Spekman op 21 maart 2013 Delen  

Zaterdag gaan honderden vrijwilligers, lokale bestuurders, en Tweede Kamerleden weer het land in om naar de mensen te luisteren, in gesprek te gaan over problemen die de bewoners in hun wijk tegenkomen en om hen bij te praten over waar we in dit kabinet aan werken. Het is goed dat we ons als PvdA’ers regelmatig massaal in de buurt laten zien.

Onder de titel ‘PvdA in de buurt’ hebben tientallen afdelingen aankomende zaterdag straatacties georganiseerd. Zo komt onze partijleider Diederik Samsom in Enschede op bezoek: hij beantwoordt eerst in de sportkantine van Victoria Boys vragen over de actuele politiek en zal daarna met raadsleden bewoners van de wijk Wesselerbrink opzoeken. Ook staatssecretaris Sharon Dijksma en Tweede Kamerlid Keklik Yücel zijn aanwezig.

Niet alleen in Enschede, maar in tientallen gemeenten gaan we met vragenlijsten langs bij mensen aan de deur, of spreken we hen aan op markten en pleinen. Met de antwoorden die we van mensen krijgen kunnen we onze lokale raadsfracties en wethouders voeden: wat gaat er goed, en wat kan er nog beter in buurt of wijk.

We staan inmiddels minder dan een jaar voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart 2014. Vorige week hadden we een goede kick-off in Utrecht waar meer dan tweehonderd lokale campaigners bij aanwezig waren. Ik vond het goed om te zien dat we al zo vroeg zoveel mensen kunnen mobiliseren voor de campagne.

We zitten inmiddels ook vier maanden in het kabinet. Ik realiseer me dat het een lastige tijd is, maar we hebben ook de eerste resultaten binnengehaald. Ik was al zeer blij met het kinderpardon en de aanpak van de topinkomens. En onze minister van sociale zaken Lodewijk Asscher somde afgelopen zaterdag tijdens de Politieke Ledenraad een rijtje op met wat we binnenkort nog meer kunnen verwachten: we hebben 250 miljoen euro beschikbaar voor de sociale agenda waar sociale partners en kabinet nu over praten. Er komt 300 miljoen euro beschikbaar om mensen van werk naar werk te helpen. En postbodes krijgen een minimumloon, terwijl ze nu nog een stukloon betaald krijgen dat bij lange na niet genoeg is om een bestaanszekerheid op te bouwen.

En er is meer: we nemen schoonmakers weer in dienst op ministeries, we trekken 50 miljoen euro uit voor de aanpak van de jeugdwerkloosheid en er ligt een voorstel van onze staatssecretaris Jetta Klijnsma voor een pensioenregeling voor zzp’ers. Stuk voor stuk maatregelen die niet waren genomen als we niet zitting hadden in dit kabinet – dat moeten we zaterdag niet vergeten.

Delen: