KLM is van nationaal belang

KLM is van nationaal belang

Door Henk Leenders op 28 januari 2015 Delen  

De KLM is van groot belang voor de positie van Schiphol als doorvoerluchthaven, voor de Nederlandse economie en voor de werkgelegenheid. Een zelfstandige positie van KLM, binnen Air France-KLM is beter voor Schiphol, de Nederlandse economie en de Nederlandse werknemers van KLM. De PvdA vindt daarom dat het financiƫle beheer van KLM in Nederland bij KLM moet blijven.

Volgende week wordt door de directie van Air France – KLM een besluit genomen over de overheveling van het financieel beheer van KLM naar Parijs. Daarmee zou de zelfstandige positie van KLM binnen de holding Air France – KLM verloren gaan. Gelukkig bereikte ons gisteren het geruststellende bericht dat de overheveling van het financiële beheer van de baan zou zijn. Het is echter nog onduidelijk wat er precies is afgesproken en hoe hard die afspraken zijn.

Het lijkt er op dat Nederlandse overheid formeel weinig invloed heeft op Air France – KLM. Maar dat betekent niet dat we geen invloed kunnen uitoefenen. De PvdA is van mening dat de Nederlandse regering zich, evenals de Kamer, krachtig moet uitspreken tegen een Franse overname van het financiële beheer en daarmee het verlies van de zelfstandigheid van KLM. Zij mag zich daarbij gesteund weten door de Partij van de Arbeid.