Een klap in het gezicht van de rechtstaat

Een klap in het gezicht van de rechtstaat

Door Attje Kuiken op 29 maart 2018 Delen  

We moeten zeker zijn van een veilige buurt. Dat betekent dat we de rechtstaat moeten verdedigen. Investeren in politie, in rechercheurs, in nieuwe opsporingsmethoden. Deze strijd met de onderwereld moeten we winnen.

Een nieuw dieptepunt in de drugsoorlog van de Amsterdamse ‘mocromaffia’. Iemand die zich naar verluid voordeed als sollicitant liep een bedrijf op het Amsterdamse NSDM-werf binnen en schoot de directeur door zijn hoofd. Waarschijnlijk om geen andere reden dan dat het de broer van een belangrijke kroongetuige betreft. De medewerkers van het bedrijf waren in shock. En niet verwonderlijk. Je wil zeker zijn van een veilige buurt en dat word je opgeschrikt door een dergelijke misdaad.

Kroongetuige Nabil B. heeft een deal gesloten met Justitie en dreigt tegen de grote maffiabazen te getuigen. In ruil voor bescherming zou hij getuigen. Een doorbraak voor justitie. In onderschepte berichten uit de onderwereld was al te lezen dat in de omgeving van Nabil B. ‘iedereen zou gaan slapen’. De betekenis van dit dreigement zien we vandaag voor het eerst.

De zogenaamde ‘mocromaffia’ is nietsontziend en gewetenloos.

Het roept meteen de vraag op of de familie van deze belangrijke kroongetuige voldoende beschermd wordt. Je kan iemand natuurlijk niet tegen zijn wil beschermen. Maar de politie moet iemand wel duidelijk wijzen op de risico’s en volledige bescherming aanbieden. Ik ga de minister daarom vragen of dat in dit geval wel voldoende is gebeurd.

De zogenaamde ‘mocromaffia’ is nietsontziend en gewetenloos. Het is geweld waar ook steeds vaker onschuldigen het slachtoffer van worden. Door gruwelijke ‘vergissingen’, maar ook omdat met een machinegeweer tekeer gaan in een woonwijk niet bepaald risicoloos is. Eerder al werd een onschuldige jongen neergeschoten in een speeltuin.

We moeten zeker zijn van een veilige buurt. Dat je veilig over straat kan. Dat betekent dat we de rechtstaat moeten verdedigen. Investeren in politie, in rechercheurs, in nieuwe opsporingsmethoden. Ik ga daar de minister opnieuw toe oproepen. Deze strijd met de onderwereld moeten we winnen.

Delen:

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte