Klantgegevens banken zijn van klant

Klantgegevens banken zijn van klant

Door Henk Nijboer op 10 maart 2014 Delen  

De Partij van de Arbeid is er op tegen dat ING de betaalgegevens van klanten wil gebruiken voor commerciƫle doeleinden. Collega Astrid Oosenbrug en ik zullen de minister hier over bevragen. De privacy van klanten moet voorop staan. De gegevens zijn immers van de klant en niet van de bank.

Als grootste bank van Nederland beschikt ING over een grote hoeveelheid gegevens. De bank weet waar, wanneer, aan wie en hoeveel je betaald hebt voor diensten of producten. De bank beschikt over deze gegevens omdat zij een nutsfunctie heeft: het betaalverkeer veilig en goed laten verlopen. De gegevens moeten niet worden ingezet voor commerciële doeleinden, laat staan verpatst aan bedrijven.

In deze tijd wordt steeds meer informatie digitaal beschikbaar en deze informatie kan ook steeds beter worden geanalyseerd met nieuwe technieken. Het analyseren en verkopen van de betaalgegevens kan diep ingrijpen in de persoonlijke levenssfeer van consumenten.

De PvdA vindt dat het bedrijven ten principale niets aangaat waar je boodschappen doet, hoeveel je voor de zorgverzekering betaalt of van welke vakbond of politieke partij je lid bent. De consument moet worden beschermd in zijn persoonlijk levenssfeer. Het risico om op een hellend vlak te komen, is domweg te groot.