Ieder kind verdient het om kind te kunnen zijn

Ieder kind verdient het om kind te kunnen zijn

Ieder kind verdient het om kind te kunnen zijn

Door Roelof van Laar op 20 november 2014 Delen  

Wereldwijd zijn er nog te veel kinderen van wie de rechten worden geschonden. Veel kinderen in Soedan groeien op zonder voldoende eten. Veel kinderen in Bangladesh werken onder verschrikkelijke omstandigheden in fabrieken. Veel kinderen in Cambodja worden seksueel misbruikt in illegale bordelen. Veel kinderen in ons eigen Caribisch Nederland groeien op in armoede. Vandaag is het de Dag van de Rechten van het Kind. En daarom vraag ik juist vandaag aandacht voor al die kinderen, waar ook ter wereld, die geen gelukkige jeugd hebben en geen uitzicht hebben op een mooie toekomst.

Het is niet te verteren dat nog steeds kinderen ziek worden, terwijl vaccinaties daartegen beschikbaar zijn. Ik heb daarom de minister gevraagd extra geld beschikbaar te stellen voor inentingen. Dat levert uiteindelijk ook veel geld op: elke euro die wordt besteed aan inentingen levert acht euro op aan gezondheidskosten die niet hoeven worden gemaakt. Daarnaast wil ik dat er ook meer onderzoek wordt gedaan naar nieuwe vaccins. Zo voorkomen we toekomstige epidemieën als ebola en de knikkebollenziekte.

In Azië zijn heel veel kinderen die geen kind meer kunnen zijn. Omdat ze in de prostitutie zitten, of omdat ze in fabrieken moeten werken. Dit mogen we niet accepteren. Daarom wil ik dat er extra geld wordt uitgetrokken om meisjes uit de prostitutie te bevrijden. En daarom roep ik alle bedrijven in de kledingsector op hun verantwoordelijkheid te nemen om hun productieketens vrij te maken van kinderarbeid.

Ook dichtbij huis, in ons eigen Nederland, groeien nog teveel kinderen op onder slechte omstandigheden. Want hoewel de cultuur en het klimaat op Bonaire, Saba en Sint Eustatius anders zijn, deze eilanden zijn net zo Nederlands als Texel of Vlieland. We mogen niet accepteren dat voor veel kinderen in Caribisch Nederland geweld en armoede normaal zijn. Vandaag is er een Kinderrechtentop in Leiden. Ik roep in een opinieartikel in Dagblad Trouw de deelnemers van deze top, waaronder minister Plasterk, op om concrete stappen te nemen om de positie van kinderen op de eilanden te verbeteren.

Wereldwijd valt er nog veel te doen om de positie van kinderen te verbeteren. Juist vandaag moeten we stilstaan bij de verschrikkelijke omstandigheden waarin veel te veel kinderen opgroeien. Ieder kind, waar ook geboren, verdient het om kind te kunnen zijn. Om te kunnen spelen en leren. Onder veilige omstandigheden, in volledige gezondheid. Ieder kind verdient een mooie toekomst. Daar strijd ik voor.