Kinderfeest

Kinderfeest

Foto Wikipedia

Zaterdag werden anti-Zwarte Piet demonstranten tegengehouden door pro-Zwarte Piet activisten op de A7. De pro-Zwarte Piet activisten legden het verkeer stil. Er waren gelukkig geen gewonden. Alleen blikschade. Daarna verbood de burgemeester van Dokkum de demonstratie omdat ze vreesde voor de veiligheid en openbare orde.

Het moet mogelijk zijn volwassenen normaal over zwarte Piet te laten praten. We zijn dat aan onze kinderen verplicht.

In de politiek bleef het stil. De premier zei alleen dat de anti-Zwarte Piet demonstranten niet moesten zeuren over de blokkade. Ik vind dat de premier eerst duidelijk had moeten maken dat niemand zomaar een snelweg mag blokkeren. Ook als mensen heel boos zijn over een aangekondigde demonstratie – het is niet aan hen om te beoordelen of die mag doorgaan maar aan het lokale gezag: de burgemeester. Dat is onze rechtsstaat.

Want de essentie van vrijheden is dat ze er niet alleen zijn voor meningen die de premier of de regering prettig vindt. De vrijheid van meningsuiting, de vrijheid van demonstratie zijn juist zo goed beschermd om te voorkomen dat het aan de machthebbers is te bepalen wat wel en niet gezegd mag worden.

Dat schuurt. Dat is soms pijnlijk. Maar het is de moeite waard. Want het maakt dat we in een vrij land leven.

Dus moet er worden opgetreden als mensen het recht in eigen hand nemen en andermans vrijheid inperken. Ongeacht of ze het vanuit een links, rechts of religieus oogpunt doen. Geweld is daarbij helemaal uit den boze.

De pro-Piet activisten voerden hun actie uit omdat ze niet willen dat het feest van de intocht voor kinderen wordt verpest. Dat is een doel waar iedereen het mee eens kan zijn. Maar het is toch aan de burgemeester om afspraken te maken met demonstranten, een plek aan te wijzen en omstandigheden te creëren waarbij dat samen kan gaan? En vervolgens is het toch aan de lokale politie om na te gaan of iedereen zich aan de afspraken houdt? En zou het niet kunnen dat de anti-zwarte Piet activisten juist willen demonstreren omdat zij willen opkomen voor kinderen voor wie het nu geen feest is?

Het zou verkeerd zijn als de activisten die tegen zwarte Piet willen demonstreren nu de conclusie trekken dat het blijkbaar zinloos is je aan de regels te houden, toestemming te vragen en in overleg te treden met de overheid. Dan hebben we straks twee groepen die geen vertrouwen meer hebben in de rechtstaat.

De essentie van vrijheden is dat ze er niet alleen zijn voor meningen die de premier of de regering prettig vindt.

Het moet mogelijk zijn volwassenen normaal over zwarte Piet te laten praten, zonder dat we het allemaal eens hoeven te zijn, en zonder dat kinderen de dupe worden.

Laten we hier alsjeblieft van leren en niet wachten tot november 2018 tot het volgende trieste hoofdstuk. En laten we in vredesnaam zuinig zijn op de rechtsstaat die ons uiteindelijk allemaal beschermt. We zijn dat aan onze kinderen verplicht.

We kunnen #NietZonderJou

Meld je aan en maak het verschil!

Doe mee

Steun onze docenten en blijf op de hoogte

Steun onze strijd en blijf op de hoogte van al onze acties, ideeën en activiteiten omtrent leraren.