Kinderen redden

Kinderen redden

Kinderen redden
Foto Flickr / wilwright

Door Roelof van Laar op 6 november 2014 Delen  

Ik sprak in India tientallen kinderen die uit de prostitutie waren gered. Dat is een van de ergste vormen van kinderarbeid. Zij waren vaak al uitgebuit voordat ze in een bordeel terecht kwamen. In de kledingindustrie, als huishoudster of op het land. Minister Ploumen vroeg op handelsmissie in India aandacht voor de verbetering van de positie van vrouwen en kinderen. Dat vind ik een goede zaak, want die verbetering is hard nodig in een land waar nog steeds tientallen miljoenen kinderen onder de 16 werken en waar veel meisjes al vroeg worden uitgehuwelijkt en kinderen krijgen.

Kinderarbeid is in India al verboden sinds 1986. Vanaf 2009 zijn kinderen tussen 6 en 14 daarnaast leerplichtig. Er is dus wel wetgeving, maar die wordt onvoldoende nageleefd. Kinderen doen allerlei soorten werk, ook gevaarlijk werk. Zo draaien de asbestmijnen in India nog volop. Daar werken veel kinderen die enorme concentraties asbest inademen. De kinderen werken ook voor de Nederlandse markt, zo bleek vorige week nog uit een rapport over de misstanden in Indiase spinnerijen.

Minister Ploumen sprak ook met Kailesh Sathyarthi, die een paar weken geleden de Nobelprijs voor de Vrede won. Hij heeft al duizenden kinderen uit de industrie gered. De minister heeft zijn organisatie, de Global March against Child Labour, een half miljoen euro toegezegd. Dat is mooi nieuws, want daardoor zullen er nog meer kinderen hun vrijheid terugkrijgen.

Kinderen zijn geen slaven. Kinderen horen niet te werken. Kinderen moeten spelen, naar school gaan en zonder zorgen op kunnen groeien. Kinderen moeten kind kunnen zijn. Ik wil ervoor zorgen dat er in Nederland geen producten van kinderarbeid meer te koop zijn. Zo kunnen wij een bijdrage leveren aan het terugdringen van kinderarbeid. Ik ben blij dat de minister ook in India aandacht heeft gevraagd voor de strijd tegen kinderarbeid.

Delen: