Kinderen mogen nooit uitgesloten worden door ouderbijdrage

Kinderen mogen nooit uitgesloten worden door ouderbijdrage

Foto Flickr / PvdA

Door Kirsten van den Hul op 14 juni 2017 Delen  

Het is voor veel kinderen een van de hoogtepunten van het schooljaar: met z’n allen op schoolreisje. Helaas draait deze dag steeds vaker uit op een klein drama. Ouders kunnen de vrijwillige ouderbijdrage niet betalen, met als gevolg dat enkele kinderen op het schoolplein moeten toekijken hoe de bus zonder hen vertrekt. Dit is natuurlijk te gek voor woorden. Daarom wil ik dat de staatssecretaris in actie komt om hier een einde aan te maken.

Scholen moeten stoppen met het vragen van zulke hoge ouderbijdrages

Bijna alle scholen vragen ouders aan het begin van het jaar een klein bedrag over te maken. Deze vrijwillige ouderbijdrage is heel redelijk. Scholen kunnen door deze steun extra activiteiten organiseren, zoals de schoolreisjes. Het gaat alleen mis als scholen ineens honderden euro’s eisen. Dat zijn natuurlijk absurde bedragen, die ouders soms ook niet kunnen missen. Kinderen worden vervolgens de dupe. Zij mogen niet mee, alleen omdat de portemonnee van de ouders dat niet toelaat.

Ik wil dat er voor alle ouders die de ouderbijdrage echt niet kunnen betalen een plek is waar ze kunnen aankloppen voor een tegemoetkoming.

Het is niet voor het eerst dat de PvdA aandacht vraagt voor de problemen met de vrijwillige ouderbijdrage. Maar we zien nog steeds geen verbetering, terwijl een ruime Kamermeerderheid eerdere voorstellen van de PvdA heeft aangenomen. Ik wil dat de staatssecretaris nu twee dingen gaat doen. Allereerst moeten scholen stoppen met het vragen van zulke hoge ouderbijdrages. Scholen krijgen voldoende geld om activiteiten te organiseren die bij het lesprogramma horen. Voor andere activiteiten mag een kleine en vrijwillige ouderbijdrage worden gevraagd. Daarom wil ik dat er een landelijke limiet wordt vastgelegd waar scholen niet boven mogen komen. Ten tweede wil ik dat er voor alle ouders die de ouderbijdrage echt niet kunnen betalen een plek is waar ze kunnen aankloppen voor een tegemoetkoming.

Zo zorgen we ervoor dat alle kinderen gewoon mee kunnen doen. Heel simpel en heel logisch toch?

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte.