Kinderen van asielzoekers niet op straat

Kinderen van asielzoekers niet op straat

Door Hans Spekman op 10 augustus 2010 Delen  

Het gerechtshof in Den Haag is er duidelijk over: kinderen van asielzoekers mogen niet op straat worden gezet. De uitspraak is helemaal in lijn met wat de PvdA vindt, en de minister zou er gehoor aan moeten geven. Natuurlijk moet er nagedacht worden over een rechtvaardig asielbeleid, maar toch zeker niet over de ruggen van kinderen?

UPDATE. De minister heeft inmiddels besloten dat de staat de opvang van uitgeprocedeerde asielzoekers met minderjarige kinderen voorlopig niet beĆ«indigt. Dat blijkt uit zijn antwoorden op Kamervragen van twee SP-collega’s en van mij.

Eerder schreef ik op deze site al dat kinderen geen schuld hebben als ouders de procedures tegenwerken of de overheid traag en onzorgvuldig is. Daarom moeten we te allen tijde oog houden voor de belangen van kinderen en daarvoor opkomen. Dat houdt onder meer in we moeten voorkomen dat kinderen zonder eten en drinken op straat belanden. Ook als hun moeder een uitgeprocedeerde asielzoeker is die weigert mee te werken aan haar vertrek uit Nederland.

De PvdA staat voor een rechtvaardig asielbeleid, maar vindt ook dat we een morele plicht hebben om het voor weerloze kinderen op te nemen. We kunnen kinderen niet verantwoordelijk houden voor de keuzes die hun ouders maken. Gelukkig onderkent het gerechtshof in Den Haag dat inmiddels. Nu de minister nog.