Kind van de rekening

Kind van de rekening

Door Kirsten van den Hul op 29 maart 2018 Delen  

PvdA luidt de noodklok: tweedeling in onderwijs dreigt door korting op onderwijsachterstanden in kwetsbaarste steden.

Iedereen moet er zeker van zijn dat je de beste versie van jezelf kan worden. Dat begint op school. En mag nooit afhankelijk zijn van je woonplaats, het inkomen van je ouders, of welke taal je thuis spreekt. Helaas zijn er op dit moment ruim 125.000 kinderen, die  minder goed kunnen meekomen op school en daarmee een onderwijsachterstand oplopen. Een achterstand die ook op latere leeftijd vaak moeilijk meer is in te halen. Wij strijden hier al jaren tegen, bijvoorbeeld door het stimuleren van voorschoolse opvang, extra taalles en meer klassenassistenten.

Juist bij de gemeenten die reeds kampen met grootstedelijke problematiek waar relatief veel kinderen met onderwijsachterstanden leven, lijken de tekorten het grootst te worden.

Dit kabinet heeft de goede ambitie om nog meer kinderen te bereiken met het bestrijden van achterstanden. Probleem: ze trekken daar bijlange na niet genoeg geld voor uit. Dit zal voor met name relatief grote gemeenten desastreuze gevolgen hebben. In een aantal steden zal onderaan de streep simpelweg niet genoeg geld beschikbaar zijn om op alle scholen waar dat nodig is klassenassistenten en extra lessen in te zetten. Dit blijkt onder meer uit gesprekken met een aantal PvdA-onderwijswoordvoerders uit de gemeenteraden van Utrecht, Rotterdam, Amsterdam, Den Haag en Eindhoven. Alleen al in Utrecht dreigt een tekort van ongeveer 8 miljoen euro. In Rotterdam kan het oplopen tot minus 15 miljoen euro. In andere gemeenten is het plaatje vaak niet rooskleuriger. Het meest schrijnend is dat dit juist bij de gemeenten die reeds kampen met grootstedelijke problematiek waar relatief veel kinderen met onderwijsachterstanden leven, de tekorten het grootst lijken te worden.

Dit raakt niet alleen de kinderen, maar ook hun leraren. De toch al hoge werkdruk zal nog verder toenemen doordat er fors minder geld is voor extra handen in de klas. De tweedeling in het onderwijs zal verder toenemen. En dat uitgerekend op het moment dat de leraren voor het eerst in jaren de straat op gaan en staken wegens hoge werkdruk en oneerlijke salarissen.

Elk kind verdient een eerlijke start, daarom roep ik het kabinet op om samen met ons opnieuw goed na te denken over een passende oplossing

Daarom roep ik vanmiddag het kabinet op om samen met ons opnieuw goed na te denken over een passende oplossing. Zodat alle scholen en gemeenten kunnen blijven investeren in het voorkomen van onderwijsachterstanden. Want elk kind verdient een eerlijke start.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken.

Doe mee en word nu lid!

Word nu lid