Kijk niet weg bij online identiteitsfraude

Kijk niet weg bij online identiteitsfraude

Door Astrid Oosenbrug op 2 december 2013 Delen  

De Partij van de Arbeid maakt zich grote zorgen over het misbruik van foto’s en andere persoonlijke informatie op sociale netwerken. We zijn bekend met al het goeds van Facebook en Twitter, maar we morgen niet wegkijken bij misbruik, dat veelal onderbelicht blijft. Dat moet anders. Daarom wil ik niet alleen dat online identiteitsfraude strafbaar wordt, ik wil ook dat Facebook en Twitter hun verantwoordelijkheid nemen. Zij moeten eerder in actie komen bij misbruik.

Gisteren bracht de NOS het verhaal over de 13-jarige Freek, wiens Twitterfoto en naam is misbruikt voor diverse nepaccounts, waarop vervolgens beledigende en aanstootgevende beelden werden geplaatst. Het verhaal van Freek staat helaas niet op zichzelf, eerder hoorden we al van Michelle dat haar foto was misbruikt bij een fake-account om zangeres Anouk een haattweet te sturen en over Natalja, student aan de VU in Amsterdam wiens naam en foto werd misbruikt om vanaf een Twitter-account een beledigende tekst de wereld in te sturen. Dit moet Facebook en Twitter ook niet lekker zitten.

In juli heb ik samen met mijn collega’s van de VVD en het CDA een amendement ingediend om online identiteitsfraude toe te voegen aan de al wel door het wetboek van strafrecht erkende gevallen van fraude. Op dit moment is identiteitsroof op internet zelf niet strafbaar, maar deze voorbeelden geven eens te meer aan dat het noodzakelijk is. Ik roep Facebook en Twitter op ook hun verantwoordelijkheid te nemen. Bij misbruik zouden ze eerder thuis moeten geven.