Keurmerk voor coffeeshops mooi initiatief

Keurmerk voor coffeeshops mooi initiatief

Door Marith Volp op 5 november 2013 Delen  

De gemeente Haarlem reikte vandaag aan acht van de zestien Haarlemse coffeeshops een keurmerk uit. Een mooi initiatief, omdat we hierdoor beter inzicht krijgen in de vraag of deze stap bijdraagt aan de volksgezondheid, betere regulering en voorlichting. Daarbij kan het keurmerk bijdragen aan de bewustwording van de gebruiker, door aan te geven wat de kwaliteit van het product is. Bij succes zou dit initiatief wat mij betreft in het hele land navolging moeten krijgen.

Coffeeshophouders die een veilig en verantwoord verkoopbeleid voeren, klanten goed voorlichten en de regels uit het gemeentelijke drugsbeleid serieus nemen komen in aanmerking voor het keurmerk. Daarnaast komt er een speciale voorlichtingsfolder voor klanten, in de coffeeshops komen posters te hangen met de huisregels en er zal met een kleurcode de sterkte van producten worden aangegeven. Ook nemen deze coffeeshops maatregelen om te voorkomen dat minderjarigen drugs kopen. Coffeeshops die een keurmerk hebben komen in aanmerking voor een milder sanctieregime en worden bij een kleine overtreding niet meteen gesloten.

Het keurmerk is een samenwerking tussen gemeente, coffeeshophouders, gebruikers en GGD. Het is in nauw overleg met politie en justitie tot stand gekomen. Gemeenteraadslid Jeroen Fritz is namens de PvdA Haarlem een van de initiatiefnemers van dit keurmerk.

Ik wil dit initiatief vanuit Den Haag nauwgezet volgen en op basis van de resultaten bekijken of dit initiatief ook door de andere gemeenten overgenomen kan worden. Daarom verdient het Haarlemse initiatief aandacht tijdens het volgende debat in de Kamer over softdrugsbeleid.