Kerncentrale Borssele moet veilig blijven

Kerncentrale Borssele moet veilig blijven

Door Jan Vos op 30 oktober 2013 Delen  

Uit cijfers van het Internationaal Atoomenergieagentschap blijkt dat de kerncentrale in Borssele bij een belangrijke indicator van veiligheid maar middelmatig scoort. In 2006 is afgesproken dat deze centrale tot de 25% meest veilige kerncentrales van de westerse wereld hoort, maar dit blijkt dus mogelijk niet het geval. Dat vind ik een zeer zorgwekkende ontwikkeling en heb de minister van Economische Zaken daarom om opheldering gevraagd.

De PvdA vindt kernenergie geen lange termijn oplossing en geeft de voorkeur aan duurzame energie. In 2006 is echter door de toenmalige regering afgesproken dat de kerncentrale open zou blijven tot 2033, mits deze tot de veiligste van de wereld bleef behoren. Dat dit mogelijk niet het geval is, stemt tot onrust. Het is van groot belang dat zolang de centrale in Borssele in gebruik is, dat op een veilige manier gebeurt. Als de centrale niet daadwerkelijk tot de veiligste van de wereld behoort, gaat hij wat de PvdA betreft dicht.

Lees mijn vragen hieronder:

1. Bent u op de hoogte van de berichtgeving over de veiligheid van de kerncentrale Borssele?

2. Is het correct dat de kerncentrale niet bij de 25% meest veilige kerncentrales van de Westerse wereld hoort, zoals in 2006 afgesproken is?

3. Is het correct dat als naar de indicator “unplanned capability loss” van het IAEA gekeken wordt, Borssele niet eens bij de veiligste 50% hoort? Is het correct om te stellen dat 177 van de 273 in 2012 een lagere (dus betere) stillegtijd hadden?

4. Naar welke andere indicatoren wordt nog meer gekeken? Betreft het hier gewogen indicatoren?

5. Gaat het bij de vergelijking met andere kerncentrales om centrales “van een vergelijkbaar type”? Welk type wordt dan precies bedoeld?

6. Wanneer zal de reactor in Borssele weer worden opgestart?