Kerk, kijk niet weg bij seksueel misbruik

Kerk, kijk niet weg bij seksueel misbruik

Foto Pixabay

Door Attje Kuiken op 20 november 2018 Delen  

Het belang van de slachtoffers moet zwaarder wegen dan het belang van deze religieuze organisaties. Zij verdienen onze steun. Alle religieuze instellingen moeten openheid bieden.

We kennen allemaal de voorbeelden. Bij de Katholieke Kerk was het seksueel misbruik bekend tot op het hoogste niveau. Toch werd er besloten om het in de doofpot te stoppen en de daders over te plaatsen. Bij de Jehova’s getuigen weigerden ze mee te werken met de politie en het OM. Ze wilden het misbruik afhandelen via hun eigen interne religieuze rechtbanken. . Of de verhalen over misbruik door boeddhistische leraren. Dat kan echt niet meer.

Het is de grootste nachtmerrie van iedere ouder, dat je kind zoiets overkomt.

We hebben het hier over verschrikkelijke misdrijven. Het is de grootste nachtmerrie van iedere ouder, dat je kind zoiets overkomt. Of van iedere vrouw, dat een man zich met geweld aan je opdringt. Het moet afgelopen zijn met de doofpot-cultuur. Met het wegkijken. Met het zwijgen. Als slachtoffer wil er zeker van zijn dat je gehoord wordt en dat de dader zijn verdiende straf krijgt.

Religieuze organisaties  moeten zich daarom niet meer kunnen verschuilen achter de vrijheid van godsdienst. Als er signalen en vermoedens zijn, moeten die verplicht gemeld worden. En moet er eventueel aangifte worden gedaan. Een meldplicht. Als je ervoor kiest het toch onder het tapijt te vegen ben je medeplichtig. Daarnaast wil ik dat religieuze functionarissen die met kinderen werken altijd een verklaring omtrent gedrag moeten aanvragen. Net als vrijwilligers bij sportclubs of onderwijzers. En tot slot moet er bij zaken rondom seksueel misbruik altijd een beroepsverbod geëist worden.

Religieuze organisaties  moeten zich daarom niet meer kunnen verschuilen achter de vrijheid van godsdienst.

Het belang van de slachtoffers moet zwaarder wegen dan het belang van deze religieuze organisaties. Zij verdienen onze steun. Alle religieuze instellingen moeten openheid bieden. Geen zaken meer in de doofpot, maar meteen de politie inschakelen als je dingen ziet die niet in de haak zijn. We moeten luisteren naar de slachtoffers en de daders mogen hun straf niet langer ontlopen.

Laat je emailadres achter en blijf op de hoogte