Maak school drugsvrij

Maak school drugsvrij

Door Lea Bouwmeester op 29 november 2010 Delen  

De zorgen van veel ouders over drugshandel op en rond scholen zijn mij uit het hart gegrepen. Uit een landelijk onderzoek onder tweeduizend ouders trekt De Telegraaf vandaag de conclusie dat ouders het zat zijn dat hun kinderen op en rond school leren blowen en slikken. De PvdA hamert al jaren op een structurele aanpak. Ik heb de minister gevraagd hoe zij ervoor gaat zorgen dat ouders worden geholpen hun kinderen weerbaar te maken tegen de verleiding van genotsmiddelen.

Negen op de tien ouders meent volgens de onderzoekers dat veel strenger moet worden opgetreden. Streng optreden is een signaal, maar ervaring leert dat dit jongeren er niet van weerhoudt een joint op te steken. Ook preventie is daarom nodig: voorlichting aan ouder en kind. Spijtig genoeg worden preventieve maatregelen door het kabinet wegbezuinigd. En dat terwijl het al jaren bekend is dat er op veel scholen wordt gebruikt en gehandeld, en dat gebruik van genotsmiddelen de belangrijkste reden is voor schooluitval.

Ik reken erop dat de minister scholen gaat stimuleren een aanpak van preventie en repressie toe te passen voor jongeren en dealers. Dat gebeurt nu vaak te weinig of niet, omdat scholen uit angst voor reputatieschade dit niet willen erkennen. Dit probleem moet als het aan de PvdA ligt zo snel en effectief mogelijk worden aangepakt.

De belangrijkste reden van schooluitval is het gebruik van genotsmiddelen zoals drugs. Het is dan ook een raadsel dat in het merendeel van de zorgadviesteams op scholen een preventiemedewerker of een medewerker verslavingszorg genotsmiddelen ontbreekt. De minister zou er goed aan doen scholen te manen voor deskundige medewerkers in hun zorgteam te zorgen.

Kortom: met een aanpak waarin school en ouders samenwerken met verslavingspreventie en politie kan drugsgebruik worden voorkomen. Ik zeg: minister aan de slag en neem de regie!