Kamerlid zoekt boer #9

Kamerlid zoekt boer #9

Door Sjoera Dikkers op 25 april 2013 Delen  

Op maandag 15 april had ik een werkbezoek met als thema de suikermarkt. Vorig jaar ben ik op bezoek geweest bij de Suikerunie om hun kant van het verhaal te horen, maar dit keer bracht ik een bezoek bij de suikerverwerkende industrie om van hun te horen hoe het loopt.

We zitten op het kantoor van Pervetti/ Van Melle op de vestiging in Hoorn. Hier worden onder andere Klene dropjes en Engelse drop wordt gemaakt. Als ik de fabriek binnenkom zie ik bij de receptie een grote kist met fruit liggen. Ik kan me wel voorstellen dat je dat doet, anders eet je de hele dag door drop.

De suikermarkt is gereguleerd in Europa. Boeren kunnen een quotum kopen om suikerbieten te mogen verbouwen. Dit systeem werkt momenteel niet goed, omdat het aanbod wel gereguleerd is, maar de prijs niet echt. Het ziet er naar uit dat er weinig beweging zit in de markt. Mooi punt voor de politiek om aan te kaarten en ik zal mijn collega’s in de commissie landbouw vragen om hier een hoorzitting over te organiseren.

Ik kom natuurlijk ook om wat te zien en wordt door Boudewijn Steijn in zijn fabriek rondgeleid. Ik sta versteld van het ambachtelijk proces. Engelse drop wordt laagje voor laagje opgebouwd. Winegums worden in een mal gegoten en dropjes worden opgepoetst. De hoogwaardigheidsbekleders van de branchevereniging en het moederbedrijf lopen een rondje mee. Soms kijk ik even achterom en zie ik de mensen geregeld dropjes uit de kratten halen. Erg grappig gezicht, van die grazende mannen. Ik moet me eerlijk gezegd wel een beetje inhouden om niet hetzelfde te doen.

Het bedrijf heeft veel mensen in dienst met -zoals dat zo eufemistisch heet – ‘een afstand tot de arbeidsmarkt’. Mensen die goed zijn in wat ze doen, maar moeilijk of niet ergens anders te plaatsen zijn. Van Melle is van oudsher een sociaal bedrijf en dat zie ik hier in de praktijk. Als ik afscheid neem van de gastheer krijg ik een pakje drop mee. Dropmunten in een speciale editie vanwege de troonswisseling.

Delen: