Kamerlid zoekt boer #8

Kamerlid zoekt boer #8

Door Sjoera Dikkers op 25 april 2013 Delen  

In de Kamer is er veel discussie over ‘eigendom’ van planmateriaal. Het is dus zeer nuttig dat ik les krijg in plantverdeling en in de eisen die gesteld worden aan het zogenaamde kweekersrecht (bepaalde vorm van eigendom van o.a. eigenschappen van de plant). Ik bezocht daarom 12 april de Nederlandse Algemene Kwaliteitsdienst voor de Tuinbouw.

Naktuinbouw is een Nederlands expertisecentrum voor de Tuinbouwtuinbouwsector dat dienst doet als keurings- en inspectiedienst en voert daarnaast onderzoeken uit.

De rondleiding door de kassen geeft een beeld van de grote variatie aan gewassen. Komkommerplanten die verschillende soorten komkommers leveren, rozen met een specifieke kleur of planten met bepaalde eigenschappen om bestrijdingsmiddelen aan te kunnen.

Een tweede agendapunt voor dit bezoek gaat over de arbeidsomstandigheden. Alle Partij van de Arbeid Kamerleden gaan het land door, om met mederwerkers te spreken over de omstandigheden, flexwerk en contracten.

Het is leuk om ook het bedrijf via een andere kant te leren kennen. Het geeft daarnaast een beeld van een sociaal bedrijf waar mensen met veel plezier en toewijding werken. Zoals een van de medewerkers uit de kas al schetste tijdens de rondleiding: “laat mij maar zorgen voor mijn plantjes, dan ben ik op mijn best”. Goed om te zien dat het bedrijf daar de ruimte voor geeft.