Kamerlid zoekt boer #4

Kamerlid zoekt boer #4

Door Sjoera Dikkers op 28 maart 2013 Delen  

Op de eerste mooie voorjaarsdag rij ik naar Odoorn in Drenthe waar ik door Jan Reinier de Jong en zijn vrouw José wordt opgewacht. Jan Reinier is een jonge ondernemer die het akkerbouw bedrijf van zijn vader heeft overgenomen. Hij bouwt het bedrijf in rap tempo uit door de aankoop en pacht van grond in de buurt.

Terwijl wij aan de koffie zitten zijn de loonwerkers compost aan het uitrijden over de velden om ons heen. Jan Reinier is LTO bestuurder voor de regio en praat graag over natuurbeleid, mest en Brusselse landbouwsubsidie. En de effecten van het verminderen van de Europese landbouwsubsidies zal goed merkbaar zijn op hun bedrijf.

De overgang naar een zo genaamde ‘flat rate’ een standaard hectare subsidie, kost ook op hun akkerbouwbedrijf geld, maar een goeie boer kan altijd wat verdienen zegt Jan Reinier. Dat zal ook zo zijn. ‘Eet je mee’ vraagt José? En Jan Renier zegt met lichte ironie in zijn stem ‘wij lunchen niet, wij eten gewoon tussen de middag’. Dat is mooi, en ja, ik eet graag mee, zei ik.

In de middag rijden we door naar het proefstation van de AVEBE in Veendam om te worden bijgepraat over de technologische ontwikkelingen rondom de teelt van aardappels voor het zetmeel. Mooi te zien hoe ver weg van de randstad een hoog technologisch bedrijf staat dat de ontwikkelingen op de wereldmarkt prima aan kan. Een bedrijf om trots op te zijn.

Terug bij Jan Reinier op het bedrijf worden de banden van mijn auto even opgepompt (hoognodig vonden ze) krijg ik een tas lekkere aardappelen mee (van eigen bedrijf) en ga ik terug naar Haarlem.