Kamerlid zoekt boer #3

Kamerlid zoekt boer #3

Door Sjoera Dikkers op 28 maart 2013 Delen  

Dit keer ben ik op weg door de prachtige Noord Hollandse polders naar Sint Pancras voor een bezoek aan Jan Kalverdijk. De heer Kalverdijk mailde mij na dat ik in het blad ‘Bloembollen visie’ me nogal kritisch had uitgelaten over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen (lees: gif) in de bollenteelt.  Omdat de bollen niet voor consumptie gebruikt worden is er een ruime keus aan pesticide, fungicide en andere gifstoffen die de bol moeten beschermen tegen plagen van buitenaf. De bloembollensector is op zoek naar alternatieven, maar heeft niet zo’n haast volgens mij.

In zijn mail scheef Jan Kalverdijk dat hij in de bollensector werkt aan het verminderen van het gebruik van chemicaliën. Interessant. Ik had verwacht bij een bedrijf aan te komen of ergens in de polder, maar in plaats daarvan leidt mijn routeplanner me een woonwijk in.

In een woonhuis heeft Jan een kantoor en praat hij me bij over het gebruik van bewerkt kiezelaarde, dat vermengd met water een brede toepassing heeft. Het leek me hokus-pokus maar in de loop van de ochtend krijg ik er toch een beetje beeld van.

Jan laat me de installatie (grote koker) zien waarmee de kiezelaarde wordt bewerkt en aansluitend brengen we een bezoek aan Laan Flora, een groot bedrijf gespecialiseerd in koeling en preparatie van lelies. Bij Laan Flora gebruiken ze de kiezelaarde voor het bewaren van de lelies en het zuiveren van het water. Een reductie in gewasbescherming van 30%. Goed nieuws voor de werknemers, het milieu en natuurlijk voor de portemonnee van de ondernemer. Het kan dus wel! En dat bewijst Jan Kalverdijk