Kamerlid zoekt boer #2

Kamerlid zoekt boer #2

Door Sjoera Dikkers op 28 februari 2013 Delen  

Na mijn eerste succesvolle bezoeken is het deze keer tijd om een bezoek te brengen aan twee andere bedrijven. Een aantal enthousiaste raadsleden uit de Achterhoek hadden een prachtig werkbezoek in elkaar gezet. Daarom rij ik op maandag 11 februari vanuit mijn woonplaats Haarlem in alle vroegte richting het prachtige Vierakker om een bezoek te brengen aan Fotonenboer.

Fotonenboer is de melkveehouderij van Jan en Erna Borghout. Naast het runnen van een prima melkveehouderij zijn Jan en Erna pioniers op het gebied van het opwekken van groene energie middels zonnepanelen op de daken van hun stal. Fotonboer heeft roodbonte koeien. Deze worden door een melkrobot gemolken en door een voerrobot gevoerd. Op deze manier houdt de boer meer tijd over om tussen de koeien te lopen en te kijken of alles goed gaat.

Omdat de mechanisatie veel energie kost vindt ik het een goed initiatief om zelf energie op te wekken. Ze wekken meer energie op dan nodig Daarom leveren ze hun stroom ook aan het net. Op zich maakt ze dat niet uniek, maar het feit dat mensen vanuit de hele wereld naar hun concept komt kijken waarbij de overcapaciteit van energie opgeslagen wordt in een enorme batterij geeft ze wel iets bijzonders.

Wij hebben in Den Haag de mond vol van vergroening van de energiemarkt en hier gebeurt het in de praktijk. De problemen rondom de levering van groene stroom aan het reguliere energienet worden besproken. Door de energiebelasting is het nog niet rendabel om op grote schaal de energie op staldaken op te wekken. Dat is een lastig dilemma. We willen de energiegebruik vergroenen, maar hebben de inkomsten van de energiebelasting ook hard nodig in deze economisch zware tijden. Ik verwacht dat we hier wel uitkomen.

Mijn tweede bezoek was in Varseveld. Ik bezocht het bedrijf Kramp, een technische groothandel voor de agrarische sector. Ik heb nog te weinig tijd genomen om de toeleveranciers te ontmoeten, terwijl deze groep onmisbaar is voor een goed werkende agrarische sector. Kramp is een degelijk en sociaal bedrijf dat bouten en moeren in alle maten op voorraad heeft om snel te leveren. Een belangrijke partner voor loonwerkbedrijven, boeren en groothandels. We hebben het over de crisis, die maakt dat mensen hun machines wat langer laten meegaan. Kramp heeft het op dit moment druk in het toeleveren van reserveonderdelen. Goed te zien dat dit familiebedrijf zo geworteld is in de gemeenschap. Contacten met de sociale werkplaats maakt dat mensen van allerlei niveau’s aan de slag kunnen en dat is voor de leiding van Kram de normaalste zaak van de wereld. Mooi om te zien dat het ook zo kan.

Veel dank aan Hein van Groningen en de anderen voor het organiseren van zo’n goede dag

Vrijdag 1 maart ga ik naar Proeftuin Zwaagdijk, een agrarisch onderzoekscentrum. Maandag 1 maart naar Groningen en op vrijdag 8 maart ga ik met de sportvissers op stap