Kabinet, voorkom pensioenkortingen!

Kabinet, voorkom pensioenkortingen!

Door Lodewijk Asscher op 24 januari 2019 Delen  

Na een leven lang werken wil je zeker zijn van een onbezorgde oude dag. Genieten van de welverdiende rust. Lekker op vakantie. Meer tijd voor de kleinkinderen. Maar voor steeds meer mensen is dat nu niet haalbaar.

Miljoenen Nederlanders hangt nu een korting op hun pensioen boven het hoofd. Terwijl door de keuzes van dit kabinet de boodschappen wél duurder worden en de energierekening fors stijgt. En steeds meer mensen vragen zich af of ze hun pensioen nog wel gaan halen. Want niet iedereen houdt dat langer doorwerken vol. En veel jongeren twijfelen of er straks überhaupt nog pensioen voor hen is.

Het kabinet vergadert, stelt uit, strooit met verwijten maar biedt geen oplossingen.

Een onbezorgde oude dag. Dat zou een zekerheid moeten zijn waar iedere Nederlander op kan rekenen. Dit kabinet had een historische kans om een akkoord te sluiten met de vakbonden en een oplossing te bieden. Maar ze waren niet bereid voldoende geld uit te trekken. Het kabinet vergadert, stelt uit, strooit met verwijten maar biedt geen oplossingen. Het resultaat is dat voor miljoenen Nederlanders nu een korting op hun pensioen dreigt.

Daarom doe ik een oproep aan het kabinet: keer terug aan tafel en sluit zo snel mogelijk een pensioenakkoord met de vakbond op vier terreinen:

  1. Voorkom onnodige kortingen en zorg dat er weer geïndexeerd kan worden. Dit kan door een nieuw pensioencontract. We moeten breken met de huidige situatie, waarin pensioenfondsen zich arm moeten rekenen voor een zekerheid die niet bestaat;
  2. Eerder kunnen stoppen. Stratenmakers, verpleegkundigen, politieagenten, brandweermannen en vergelijke beroepen kunnen niet doorwerken tot de pensioenleeftijd. Bedrijven en sectoren moeten ruimte krijgen om harde afspraken te maken zodat mensen gezond oud kunnen worden op hun werk en eerder met pensioen kunnen als ze de eindstreep niet halen.
  3. De AOW-leeftijd moet minder snel stijgen. Als we niks doen gaat je pensioen straks pas na je 70ste in. Wij deden daarom vorig jaar al dit voorstel: voor elk jaar dat we langer leven, ook een half jaar extra genieten van pensioen.
  4. Een goed pensioen voor zpp’ers. Er dreigt nu maatschappelijk gevaar dat een steeds grotere groep werkenden straks alleen AOW krijgen. Wij willen dat alle werkenden – inclusief zzp’ers, uitzendkrachten en payrollmedewerkers – zeker zijn van een goed pensioen. Tot op latere leeftijd doorwerken kan ook gepaard gaan met ziekte en uitval. Alle werkenden moeten daarom kunnen rekenen op een vangnet bij ziekte en arbeidsongeschiktheid.

Een doorbraak op deze terreinen is nodig, zodat iedereen fijn en waardig ouder kan worden.

Een doorbraak op deze terreinen is nodig, en het is mogelijk. Dan bieden we een oplossing voor al die mensen die nu geconfronteerd worden met een korting op hun pensioen. Dan bieden we een oplossing voor al die mensen die van jongs af aan zwaar werk doen en het niet gaan halen. Dan bieden we een oplossing, zodat iedereen fijn en waardig ouder kan worden.

Word lid

Samen kunnen we onze idealen waarmaken. Doe mee!

Word nu lid