Kabinet pakt belastingontwijking aan

Kabinet pakt belastingontwijking aan

Door Lilianne Ploumen op 2 september 2013 Delen  

Veel arme landen hebben verouderde belastingverdragen met Nederland. Grote internationale bedrijven kunnen daardoor- onder meer via zogenoemde brievenbusfirma’s belasting ontwijken. Daarvoor zijn die verdragen niet bedoeld, ze moeten voorkomen dat bedrijven dubbel belasting moeten betalen, niet om geen belasting te betalen. Een onbedoeld effect is dat men in arme landen veel geld misloopt. Die landen hebben het dat geld hard nodig voor hun eigen infrastructuur en onderwijs.

Samen met collega staatssecretaris Weekers ga ik dit aanpakken, ondermeer door met Zambia ons belastingverdrag volledig te gaan heronderhandelen.

En 22 andere landen bieden we aan om een anti-misbruik clausule in hun verdragen op te nemen. We willen die landen daar ook bij helpen, daarom financieren we programma’s waarbij de overheden in die landen ondersteund worden om goede verdragen af te sluiten.

Nederland is helaas zeker geen uitzondering op de regels. Er zullen ook internationaal afspraken gemaakt moeten worden om het probleem van belastingontwijking niet te laten verschuiven. We gaan daarom ook inzetten op mondiaal scherpere regels en meer transparantie.

Hier lees je alles over de maatregelen >