Kabinet laat kwetsbare wijken in de steek

Kabinet laat kwetsbare wijken in de steek

Door Jacques Monasch op 1 februari 2011 Delen  

De PvdA voorziet nieuwe achterstanden door de kabinetsbezuinigingen op de wijkenaanpak. De komende jaren wordt er niets meer geĆÆnvesteerd in de kwetsbare wijken. In een debat over de voortgang van de wijkaanpak morgen waarschuw ik de minister voor de gevolgen. Je kan twee dingen doen: je zet nu door en verbetert de wijken blijvend, of je trekt de stekker eruit en stort ze terug in de achterstand.

Het regeerakkoord zegt niets over de wijkaanpak. En dat terwijl het nog een kleine tien jaar kost voor deze buurten echt op eigen benen kunnen staan. Middelen voor de wijkaanpak verdwijnen, ook de bijzondere projectsteun. De PvdA vindt het verbijsterend dat het kabinet daar niets tegenover zet. In vele wijken tonen bewoners goede wil met mooie plannen voor de toekomst. In samenwerking met corporaties, gemeentes en anderen zijn er successen bereikt. De PvdA wil de wijkaanpak voortzetten om de buurten blijvend te versterken.

Vooral omdat de nu al zichtbare verbeteringen in de wijken nog steeds erg broos zijn. De regering lijkt nu serieus te overwegen deze ontwikkelingen om te draaien. Dit kabinet laat bewoners in de wijken in de steek. Kinderen die opgroeien in deze wijken worden weer op achterstand gezet. De komende tien jaar zullen de achterstanden weer toenemen en krijgen de kinderen van nu als jongvolwassene straks minder kansen, minder kansen om door te stromen naar een hogere opleiding, minder kans op werk.

Het vorige kabinet heeft op aandringen van de PvdA 300 miljoen beschikbaar gesteld voor de Wijkaanpak. De huidige regering investeert geen cent. Als het kabinet in 2014 honderden miljoenen euro’s bij de corporaties vandaan haalt kunnen zij ook niet langer een steentje bijdragen.

Naast het beëindigen van de rijksbijdrage en het korten van de corporaties, moeten de gemeentes het ook met veel minder doen. Het is daardoor onwaarschijnlijk dat krachtwijken nog de aandacht krijgen die ze nodig hebben. De wijken worden aan hun lot overgelaten en moeten het maar uitzoeken. Daar verzet ik me tegen.