Juridisch advies moet toegankelijk en beschikbaar blijven

Juridisch advies moet toegankelijk en beschikbaar blijven

Juridisch advies moet toegankelijk en beschikbaar blijven
Foto Flickr / ssalonso

Door Jeroen Recourt op 7 april 2015 Delen  

Vandaag, dinsdag 7 april 2015 gebeurde er iets wat niet goed is: het inloopspreekuur van de Juridische Loketten stopt in 20 van de 30 vestigingen. De overige 10 loketten volgen op 11 mei. Dat gaat ten koste van de allerkwetsbaarsten. Dat gaat ten koste van die mensen voor wie het maken van een telefonische afspraak een te hoge drempel is. Dat gaat dus niet goed en dat moet anders. Laat hen niet voor een gesloten deur gaan.

Update 15/4: De PvdA heeft gisteren samen met vrijwel de gehele oppositie bij de staatssecretaris van Veiligheid en Justitie afgedwongen dat het Juridisch Loket toegankelijk blijft voor iedereen. In een motie hebben we het kabinet verzocht om juridische hulp aan de balie te blijven garanderen. Die motie haalde een meerderheid.

Het Juridisch Loket is er voor mensen die juridisch advies nodig hebben. Laagdrempelig advies welteverstaan. Dat doen de 30 loketten tot vandaag goed en met succes. Dat doen ze op verschillende manieren. Het inloopspreekuur is daar een van. Zo’n inloopspreekuur is niet altijd even klantvriendelijk en efficiënt. Mensen komen soms voor niets omdat het loket ze niet kan helpen. Mensen moeten soms terug naar huis omdat ze de juiste papieren niet bij zich hebben. Ik snap dat het Juridisch Loket, ook als antwoord op kortingen op het budget, de service probeert te verhogen door mensen eerst te laten bellen om dan te verwijzen of een afspraak te maken. Sterker nog: dat is een goede ontwikkeling. Maar gooi het kind niet met het badwater weg!

Er is een groep mensen voor wie het maken van een telefonische afspraak een (bijna) onneembare hobbel is. Mensen die geen telefoon hebben of voor wie de kosten €0,25 per minuut een stevige drempel vormen. Mensen die de Nederlandse taal niet goed machtig zijn. Mensen die niet in staat zijn voldoende structuur aan te brengen om zo’n afspraak te maken. Mensen die geen huis hebben en bij de dag leven. Die mensen, los van de vraag in welke mate het hun eigen schuld is, komen niet meer bij de laagdrempelige juridische hulp. Zij hebben die hulp juist nodig omdat het vaak deze allerkwetsbaarste groep mensen is die niet goed voor zichzelf opkomt. Deze groep laat het na voorzieningen aan te vragen die juist voor hen bedoeld zijn en lukt het niet om zonder hulp op te komen tegen schulden of beslissingen van de overheid en komt zonder zo in nog grotere moeilijkheden. Dat kan niet en dat hoeft ook niet.

Juridisch Loket: bied deze groep mensen de service aan de balie die u anderen aan de telefoon biedt. Ook als het gevolg is dat andere taken dan minder goed kunnen. Het Juridisch Loket gaat over haar eigen bedrijfsvoering. De politiek over voor wie de hulp van het Loket is bedoeld. Dus laat die allerkwetsbaarste groep niet voor een gesloten deur staan! Ik zal de Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie dezelfde boodschap meegeven.